Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα λάβει απόφαση για τα επόμενα βήματα, αν ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι απορρίψει τις εγγυήσεις της σερβικής κυβέρνησης για την προσωρινή αποφυλάκισή του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ICTY, Μαγκνταλένα Σπαλίνσκα.

«Είναι ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουν οι δικαστές. Εκείνοι έλαβαν ή θα λάβουν τις απαντήσεις από τις κυβερνήσεις της Σερβίας και της Ολλανδίας και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα» ανέφερε η κ. Σπαλίνσκα.

Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας παρέδωσε χθες στο ICTY την απάντηση σε σχέση με την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του κατηγορούμενου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν παρέδωσε κανένα επίσημο έγγραφο.

Το ICTY ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε πρόσθετες πληροφορίες που δείχνουν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση υγείας του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) και με βάση τις νέες εξελίξεις εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής αποφυλάκισής του.

Το δικαστήριο είχε ζητήσει, οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σερβίας να αποφανθούν για το θέμα έως τις 6 χθες το απόγευμα.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν το δικαστήριο θα λάβει μέτρα με αφορμή την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανήγγειλε για το Σάββατο το SRS, η κ. Σπαλίνσκα απάντησε ότι το ICTY έχει ενημερωθεί για τις αναγγελίες και ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται να απευθυνθεί εκπρόσωπός του στους διαδηλωτές.

«Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για τις αναγγελίες, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε σχεδιάσει να μιλήσει κάποιος στους συγκεντρωμένους» τόνισε.

Το ICTY δημοσίευσε την απάντηση της σερβικής κυβέρνησης που απέστειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το δικαστήριο Ρασίμ Λιάγιτς. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Σερβία είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του Βόισλαβ Σέσελι, υπό την προϋπόθεση ο κατηγορούμενος να δεσμευθεί ότι θα τηρήσει όλους τους όρους που θα καθορίσει το δικαστικό συμβούλιο του ICTY.

Ο κ. Λιάγιτς σημειώνει στην επιστολή ότι ο κατηγορούμενος θα πρέπει, σε νομικά δεσμευτική μορφή, να δηλώσει ότι αποδέχεται τους όρους που θα ορίσει το δικαστικό συμβούλιο και τις εγγυήσεις της κυβέρνησης της Σερβίας, τις οποίες μέχρι τώρα απέρριπτε.