«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενός καθολικού επισκόπου με αφορμή την ανακοίνωση του τελευταίου περί επίσκεψης του Πατριάρχη των Σέρβων, Ειρηναίου, στο Βατικανό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC), επίσκοπος Μπάτσκας, Ειρηναίος Μπούλοβιτς διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Πατριάρχης των Σέρβων αποδέχθηκε πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί το Βατικανό.

«Καμία πρόσκληση δεν υπήρξε από την πλευρά του Πάπα και συνεπώς δεν μπορούσε να υπάρξει και απάντηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο επίσκοπος Μπάτσκας.

Την πληροφορία ότι ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πάπα να επισκεφτεί το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα ο καθολικός επίσκοπος του Ζρένιανιν, Λάντισλαβ Νέμετ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατηγορεί τον καθολικό επίσκοπο ότι «επινόησε αυτή την ιστορία» βάσει των συνομιλιών που είχε στο Βελιγράδι, πριν από ενάμιση μήνα, ο Πατριάρχης των Σέρβων με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπο Ντομινίκ Μαμπέρτι.

Ο επίσκοπος Μπάτσκας αναφέρει ότι «κατά τη συνάντηση αυτή, που έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, Ορθόδοξης και Καθολικής, όπως επίσης εκτιμήθηκε ότι θα ήταν ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο».

Ουδέποτε, ωστόσο, συνεχίζει στη δήλωση του ο επίσκοπος Μπάτσκας, δεν επιδόθηκε κάποια «ιστορική πρόσκληση» του Πάπα προς τον Πατριάρχη των Σέρβων να επισκεφτεί το Βατικανό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της SPC συμπληρώνει επίσης ότι οι προσκλήσεις του Πάπα δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο αλλά το Βατικανό, συνήθως, απευθύνει πρόσκληση αφού έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις και υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα γίνει αποδεκτή.

Ο επίσκοπος Ειρηναίος θεωρεί κακόβουλες τις προθέσεις του καθολικού επισκόπου Λάντισλαβ Νέμετ, ο οποίος, όπως λέει χαρακτηριστικά, «από φθόνο ή κάτι άλλο δείχνει μια ψυχαναγκαστική τάση να ασχολείται συνεχώς με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνοντάς της μαθήματα συμπεριφοράς».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.