Μόλις λίγες ώρες μετρά στην Ινδονησία ο Μπαράκ Ομπάμα και ενδεχομένως να χρειαστεί να συντομεύσει την επίσκεψή του λόγω πιθανών κινδύνων από την τέφρα του ηφαιστείου Μεράπι που «πνίγει» από τις 26 Οκτωβρίου τη χώρα.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τζακάρτας λίγο πριν από τις 11.30 ώρα Ελλάδας, προερχόμενο από την Ινδία, όπου ο Ομπάμα έκανε τριήμερη επίσκεψη.

«Θα είναι πιθανόν απαραίτητο να αναχωρήσουμε αύριο από την Ινδονησία πολλές ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με την ηφαιστειακή τέφρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Το επίσημο πρόγραμμα προέβλεπε ως τώρα ότι ο Ομπάμα θα παρέμενε είκοσι ώρες στην Τζακάρτα, όπου επιστρέφει για πρώτη φορά αφού έζησε εκεί τέσσερα χρόνια στα νιάτα του, από το 1967 ως το 1971, αφού η μητέρα του είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο έναν Ινδονήσιο.

Έπειτα από συνάντησή του με τον ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, μετά την οποία θα δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφτεί το τέμενος της Τζακάρτας και να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας αύριο το πρωί. Επρόκειτο να αναχωρήσει νωρίς το απόγευμα για τη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Γκιμπς διευκρίνισε πως ο αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα εκφωνήσει την ομιλία και εξετάζεται πώς θα ρυθμιστεί το πρόγραμμά του.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, το οποίο απέχει περίπου 430 χλμ. από την Τζακάρτα έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 150 ανθρώπων.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο