Μνήμες από την παιδική του ηλικία θα ανασύρει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισκεπτόμενος την Ινδονησία, τη χώρα που μεγάλωσε.

Πολλοί κάτοικοι αποκαλούν χαϊδευτικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ «Anak Menteng» ή «Το Παιδί από το Μέντενγκ» από το όνομα της συνοικίας όπου έζησε από το 1967 ως το 1971 μετά το γάμο της μητέρας του με Ινδονήσιο.

Μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Φίλοι του Ομπάμα» θα κάνει σήμερα πάρτι για το καλωσόρισμα του προέδρου, ο οποίος κάποτε ήταν γνωστός στους φίλους του στην Τζακάρτα ως «Μπάρι».

Στο πάρτι θα παρευρεθούν πρώην συμμαθητές του Ομπάμα από το δημοτικό και θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και εδέσματα, είπε ο ίδιος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια ενός αντίγραφου αγάλματος του Ομπάμα σε ηλικία δέκα ετών. Το πρωτότυπο βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο όπου φοιτούσε ο Ομπάμα, στο Μέντενγκ.

Ο Ομπάμα έχει αναβάλει δύο φορές φέτος την επίσκεψή του στην Ινδονησία εξαιτίας προβλημάτων στο εσωτερικό των ΗΠΑ και πολλοί Ινδονήσιοι αναρωτιούνταν αν και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.

Κατά τη σύντομη επίσκεψή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί αύριο Τετάρτη το μεγαλύτερο τέμενος της Ινδονησίας, το Istiqlal, και να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρτι Ναταλεγκάουα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας περιόδου στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.