Σταθερά αυξανόμενη είναι η αποδοκιμασία των Βραζιλιάνων για την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ έξι μήνες πριν τις εκλογές, όπου θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, στις οποίες παραμένει πάντως η επικρατέστερη για τη νίκη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης έχουν υπονομεύσει τη δημοτικότητα της Ρουσέφ σε σημείο που πλέον περισσότεροι Βραζιλιάνοι αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά από όσους θεωρούν καλές τις επιδόσεις της, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ibope.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Ρουσέφ μειώθηκε στο 47% τον Απρίλιο από 51% τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό των Βραζιλιάνων, οι οποίοι αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της, αυξήθηκε στο 48% από 43% πριν από έναν μήνα.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο G1 του βραζιλιάνικου τηλεοπτικού δικτύου TV Globo, κατέδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι εγκρίνουν το έργο της κυβέρνησής της, υποχώρησε κατά 9 μονάδες μέσα σε πέντε μήνες, στο 34% τον Απρίλιο.

Η δημοτικότητα της Ρουσέφ ανέκαμψε σε σύγκριση με πέρσι, όταν είχαν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις λόγω της έλλειψης επαρκών δημόσιων υπηρεσιών, του υψηλού κόστους ζωής και της δαπάνης τεράστιων ποσών για να κατασκευαστούν ή να ανακαινιστούν τα στάδια στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, όταν αναμένονται νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Οι πρόσφατες καταγγελίες περί διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petróleo Brasileiro SA (ή Petrobras) έπληξαν επίσης την εικόνα την οποία έχει καλλιεργήσει η Ρουσέφ, αυτήν της ικανής μάνατζερ. Το σκάνδαλο ίσως οδηγήσει σε μια έρευνα από μια επιτροπή του κοινοβουλίου, όπως ζητούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, και περιπλέξει την προσπάθειά της να επανεκλεγεί.

Πάντως οι αντίπαλοι της Ρουσέφ δεν καταφέρνουν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησής της και η πρόεδρος μέχρι στιγμής διατηρεί άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 5ης Οκτωβρίου.

Όπως και άλλες πρόσφατες έρευνες, η δημοσκόπηση αυτή έδειξε ότι η υποστήριξη προς τη Ρουσέφ μεταξύ όσων έχουν δικαίωμα ψήφου υποχώρησε στο 37% τον Απρίλιο από 40% έναν μήνα νωρίτερα, αλλά τα ποσοστά των κυριότερων αντιπάλων της έμειναν στάσιμα. Ο Αέσιου Νέβες, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB, αξιωματική αντιπολίτευση) συγκεντρώνει μόλις το 14%, ενώ ο Εδουάρδου Κάμπους, πρώην κυβερνήτης πολιτείας, εξασφαλίζει μόλις το 6%. Η έρευνα διεξήχθη πριν ο Κάμπους ανακοινώσει, την Δευτέρα, ότι η δημοφιλής οικολόγος Μαρίνα Σίλβα θα είναι συνυποψήφιά του.

Η έρευνα της Ibope σε δείγμα 2.002 προσώπων διεξήχθη από την 10η ως την 14η Απριλίου και έχει περιθώριο σφάλματος ±2%.