Μέρος του «θησαυρού των Ναζί» θα επιστρέψει στον Γκούρλιτ

Οι πίνακες είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα του άντρα


ΚΟΣΜΟΣ
23:43
19/11/2013
Μέρος του «θησαυρού των Ναζί» θα επιστρέψει στον Γκούρλιτ
loading

Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ σχεδιάζει να επιστρέψει μέρος του «θησαυρού των Ναζί» στον Κορνέλιους Γκούρλιτ, στο διαμέρισμα του οποίου στο Μόναχο είχαν εντοπιστεί πάνω από 1.400 έργα τέχνης.

Ορισμένα από τα έργα είχαν κλαπεί από τους Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως των Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ.

«Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να εξακριβωθεί ποια είναι τα έργα που κατασχέθηκαν από τους Ναζί ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα για την ιδιοκτησία τους και να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους οι πρώην κάτοχοί τους», ανέφερε ο εισαγγελέας Ράινχαρτ Νέμετς στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εάν εξακριβωθεί η προέλευση των έργων, θα διαπιστωθεί και ποια από αυτά ανήκουν νόμιμα στον Γκούρλιτ, πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από τους ειδικούς που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τους πίνακες να του αναφέρουν το συντομότερο δυνατόν ποιοι από αυτούς ανήκουν στον 80χρονο ώστε να του επιστραφούν «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Κορνέλιους Γκούρλιτ εμφανίζεται αποφασισμένος να αγωνιστεί για να κρατήσει «τους πίνακές του» και, όπως δήλωσε στο περιοδικό Σπίγκελ, δεν είναι στις προθέσεις του να παραδώσει αμαχητί κανέναν από αυτούς. Σε βάρος του εκκρεμεί έρευνα για φοροδιαφυγή και αποδοχή κλοπιμαίων.

Από τα 1.406 έργα τέχνης που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, τα 970 θα εξεταστούν από ειδικούς και τα 380 θεωρούνται έργα της αποκαλούμενης «εκφυλισμένης τέχνης», στην οποία κατέτασσαν οι Ναζί οτιδήποτε δεν ανταποκρινόταν στον ορισμό του Τρίτου Ράιχ για την τέχνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει