Την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού κοινοβουλίου διεκδικεί σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η διαδικασία κινήθηκε μετά την εντολή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βουλευτές του κόμματός του να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση.

Ο Λέτα δεν έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις πέντε βουλευτών του κόμματος ενώ ο Μπερλουσκόνι τον κατηγορούσε πως επέτρεπε την «πολιτική του δολοφονία μέσω δικαστικών μέσων», αναφορά για την καταδίκη του για φοροδιαφυγή τον Αύγουστο.

«Παρότι αντιλαμβάνομαι το ρίσκο, αποφάσισα να θέσω ένα τέλος στη διακυβέρνηση Λέτα», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι ενώ σε επιστολή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τempi χαρακτηρίζει «αφερέγγυα πρόσωπα» τον πρωθυπουργό Λέτα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Ωστόσο ο γραμματέας του κόμματός του, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως οι βουλευτές του θα πρέπει να στηρίξουν τον πρωθυπουργό Λέτα στη σημερινή διαδικασία.

«Είμαι πεπεισμένος πως το κόμμα μας στο σύνολό του θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα», δήλωσε ο Αλφάνο.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση. Ήδη θρυλείται η ονομασία «Νέα Ιταλία» για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών που προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι.