Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες τους για την πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα από πηγές και των δύο πλευρών.

Οι συνομιλίες προγραμματίσθηκαν για τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά των συντηρητικών, η Άνγκελα Μέρκελ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας, στην οποία θα μετάσχουν ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU, το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης – CDU – στη Βαυαρία) Χορστ Ζεεχόφερ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU Φόλκερ Κάουντερ.

Ο Γενικός Γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε δήλωσε πως το κόμμα του θέλει να θέσει ως κεντρικά θέματα στις συνομιλίες αυτές την οικονομία, την αγορά εργασίας και τη σταθερότητα του ευρώ. «Ο στόχος μας είναι να διερευνήσουμε αν μπορούμε μαζί να θέσουμε ένα σταθερό θεμέλιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Γκρέχε. «Απορρίπτουμε αυξήσεις φόρων. Τελεία και παύλα», πρόσθεσε.

Η αντιπροσωπεία του SPD υπό τον αρχηγό του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα περιλάβει έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο αποτυχών υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ανώτερο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποίησε σήμερα ότι ο σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να πάρει ως τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα βιαστεί.

«Ουδείς μπορεί να πει πότε θα φθάσουμε στο σημείο όπου μια κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί – μπορεί να είναι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γενική Γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες. «Δεν θα βιαστούμε».

Το κεντροαριστερό κόμμα συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να θέσει οποιαδήποτε απόφαση εισόδου του σ’ ένα μεγάλο συνασπισμό με την Μέρκελ υπό την έγκριση των μελών του με κάλπη. Διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από το ετήσιο συνέδριο του SPD το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ο Νάλες είπε ότι μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll, η Άνγκελα Μέρκελ πανηγύρισε τη μεγάλη εκλογική της νίκη. Το κόμμα της συγκέντρωσε το 42% των ψήφων, το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών από το 1990.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ ήρθαν δεύτεροι με 26%. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της πανίσχυρης Άνγκελα Μέρκελ. Είτε θα σχηματίσει τον «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες και αντικαγκελάριο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ο Στάινμπρουκ προορίζεται ίσως για υπουργός Εξωτερικών) είτε θα κάνει κυβέρνηση με τη βοήθεια των Πρασίνων, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα είναι τόσο ισχυρή.