Η καλύτερη ελπίδα της Άγκελα Μέρκελ για να διασώσει την περίφημη ενεργειακή της επανάσταση είναι να συμπράξει με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θα έδιναν την συγκατάθεσή τους για μετριοπαθείς περικοπές στις ακριβές πρωτοβουλίες για πράσινη ενέργεια, οι οποίες, παραδόξως, αυξάνουν τις τιμές.

Η πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου να αποδεσμεύσει τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης από την πυρηνική ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες και να τη στρέψει προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της απροθυμίας των επενδυτών να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι Γερμανοί πληρώνουν τη δεύτερη πιο ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, οι πανίσχυροι βιομήχανοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι το όλο εγχείρημα, ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, κινδυνεύει, ενώ η Άγκελα Μέρκελ έχει θέσει την ενεργειακή επανάσταση στη Γερμανία ως βασική προτεραιότητα της τρίτης θητείας της.

Οι πρώην σύμμαχοι της, οι Φιλελεύθεροι, είχαν μάλλον απρόθυμα συμφωνήσει στην πρωτοβουλία της Μέρκελ, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Στον αντίποδα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν και οι ίδιοι αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχουν κατά καιρούς συμμαχήσει με τους Πράσινους που, φυσικά, τάσσονται υπέρ τέτοιων πρωτοβουλιών.