Κύμα καύσωνα σαρώνει και σήμερα το Τόκιο και η θερμοπληξία φαίνεται πως ήταν η αιτία θανάτου ενός 50χρονου, στο εργοτάξιο της εγκατάστασης που θα μετατραπεί στο κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Το κύμα αποπνικτικής ζέστης, που έχει στοιχίσει τη ζωή 57 ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου σε όλη την Ιαπωνία, υπογραμμίζει πόσο σοβαρή είναι η απειλή για την υγεία αθλητών και θεατών, που χαρακτηρίζεται μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η οργανωτική επιτροπή, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο 50χρονος εργάτης, ο οποίος τοποθετούσε καλωδίωση έξω από τον χώρο του Tokyo Big Sight (ανεπίσημη ονομασία του κέντρου διεθνών εκθέσεων της ιαπωνικής πρωτεύουσας), που ανακαινίζεται για να γίνει το κέντρο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των αγώνων, βρέθηκε αναίσθητος χθες το απόγευμα και διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου αργότερα κατέληξε, όπως ανέφερε το NHK.

Αστυνομικοί είπαν ότι οι συνθήκες στο εργοτάξιο υποδεικνύουν πως η αιτία του θανάτου του ήταν η θερμοπληξία, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο, ωστόσο επισήμως η αστυνομία απέφυγε να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία και δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του Τόκιο 2020 —της οργανωτικής επιτροπής— για σχόλια.

Οι θερμοκρασίες στο Τόκιο ανέβηκαν πάνω από τους 31° Κελσίου από την 24η Ιουλίου, έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία έναρξης των αγώνων. Τον Αύγουστο αυξήθηκαν περαιτέρω, φθάνοντας στους 34,8° Κελσίου. Χθες Πέμπτη, η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 35,5 βαθμοί Κελσίου.

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη την Ιαπωνία εξαιτίας του καύσωνα από την 29η Ιουλίου ως την 4η Αυγούστου, ενώ άλλοι 18.347 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Περίπου 45 άνθρωποι πέθαναν μόνο στο Τόκιο από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με το NHK, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι που ζούσαν μόνοι.

Οι οργανωτές σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα όπως το να υπάρχουν περιοχές ξεκούρασης με σκίαση για τους αθλητές, καθώς και σκίαση σε χώρους όπου θα γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας πριν από την είσοδο των θεατών, μεταξύ άλλων.

Εξάλλου οι ώρες έναρξης αγωνισμάτων όπως ο μαραθώνιος ανδρών και γυναικών (2α και 9η Αυγούστου αντίστοιχα) μετακινήθηκαν στις 06:00 προληπτικά.

Το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για δεύτερη φορά, από την 24η Ιουλίου ως την 9η Αυγούστου 2020.