Την αντίδραση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προκάλεσαν τα σχέδια του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη α λα καρτ. Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη. Όμως, η Ευρώπη, ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι», τόνισε ο Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό France Info.

«Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης. Κάποια ημέρα είχα μια συνάντηση με βρετανούς επιχειρηματίες και τούς είπα: ακούστε, εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί», πρόσθεσε. Με αυτό τον τρόπο ο Φαμπιούς απάντησε στον Κάμερον, ο οποίος είχε δηλώσει έτοιμος να στρώσει το κόκκινο χαλί στις εταιρείες που επιθυμουν να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία στη Γαλλία.