Υπέρ μίας «νέας συμφωνίας» για τις σχέσεις του Λονδίνου με την Ε.Ε, τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να την διαπραγματευθεί και να την θέσει στην κρίση των συμπολιτών του το αργότερο μέχρι το 2017, με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές του 2015. Μάλιστα ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα αγωνισθεί «με όλη του την καρδιά και την ψυχή», ώστε να πείσει τους συμπατριώτες να ψηφίσουν στο σχετικό δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επί μίας τέτοιας «νέας βάσης».

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για το θέμα, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κρίσης με τους ομήρους στην Αλγερία, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε η σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. να επικεντρωθεί και πάλι στην «ενιαία αγορά».

«Οταν θα έχουμε διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία» για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, «θα προτείνουμε στους Βρετανούς δημοψήφισμα με την πολύ απλή επιλογή: παραμονή στους κόλπους της Ε.Ε. επί αυτής της νέας βάσης ή πλήρης έξοδος. Αυτό θα είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην Ε.Ε.», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εάν δεν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει η Ευρώπη και οι Βρετανοί να σπεύσουν προς την έξοδο», προειδοποίησε, διευκρινίζοντας ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δείχνει ότι η επιλογή του είναι σωστή: «Δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού… Δεν επιθυμώ απλώς μία καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Θέλω μία καλύτερη συμφωνία και για την Ευρώπη».

Ο Κάμερον έδωσε έτσι τέλος στις εικασίες που κυκλοφορούσαν επί μήνες σχετικά με τις προθέσεις του υποβαθμίζοντας τις προειδοποιήσεις ότι ένα δημοψήφισμα θα έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές και οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας και θα αποξένωνε τους συμμάχους της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να «σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο», αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε. ως «ενεργό και αφοσιωμένο» μέλος της, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η απογοήτευση των συμπατριωτών του από τις Βρυξέλλες βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από «εκείνους που καταγγέλλουν τις νέες ιδέες ως αιρετικές».

«Ήρθε η ώρα να πάρει τον λόγο ο βρετανικός λαός. Ήρθε η ώρα να διευθετήσουμε το ερώτημα για τη Βρετανία και την Ευρώπη», είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών για τις κάλπες του 2015 θα επικεντρωθεί στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πάντως, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, τίποτα δεν δείχνει ότι ο Κάμερον οδεύει ως… βέβαιος νικητής προς τις κάλπες των εθνικών εκλογών, οπότε είναι αβέβαιη και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι Συντηρητικοί έπονται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί, μέσω επώδυνων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού, γεγονός που πιθανόν να ενοχλήσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους μέχρι τότε.

Το Ρόιτερς εκτιμά ότι η απόφαση αυτή του Κάμερον είναι πιθανόν να ικανοποιήσει τα περισσότερα μέλη του κόμματός του, που είναι διχασμένα με αφορμή το ζήτημα, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει αβεβαιότητα όταν τα γεγονότα θα καταστήσουν ανέφικτη την επιθυμητή για τον πρωθυπουργό λύση, δηλαδή μία «χαλαρότερη» εκδοχή της πλήρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενδέχεται να ενοχλήσει άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Κάμερον να μην αντιμετωπίσει την ΕΕ ως «ένα μενού α λα καρτ», από το οποίο θα επιλέγει ποιους όρους επιθυμεί και ποιους όχι.

Η ομιλία του στο Λονδίνο είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ- στενό σύμμαχο της Βρετανίας -που έχουν δηλώσει ότι θέλουν η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. με μία «δυνατή φωνή».

Εξάλλου, δεν αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον κυβερνητικό εταίρο των Συντηρητικών, τους ευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Κάμερον είπε ότι θα προτιμούσε η Βρετανία- η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -να παραμείνει στην Ε.Ε. των 27, αλλά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.

Όπως εξήγησε, η νέα Ε.Ε. θα πρέπει να συσταθεί ως εξής: να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και ευελιξία, να αποδίδεται δικαιοσύνη και η εξουσία να επιστρέψει στα χέρια των χωρών – μελών, τα οποία θα λογοδοτούν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Κάμερον είπε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει κυρίως τρία προβλήματα: την κρίση χρέους, την ανταγωνιστικότητα και την μείωση της λαϊκής στήριξης.

Η δημοκρατική συναίνεση για την ΕΕ στη Βρετανία είναι σήμερα «οριακή», όπως αντανακλάται στα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων που έχουν δείξει ότι μία μικρή πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., αλλά και από την άνοδο της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP) που τάσσεται υπέρ της άμεσης και πλήρους εξόδου.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ανεύθυνο να το επισημαίνουμε, προκαλεί αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο και θέτει ένα ερωτηματικό σχετικά με την θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αλλά το ερωτηματικό ήδη υπάρχει, αγνοώντας το δεν θα το εξαφανίσουμε», είπε ο Κάμερον.

«Ζητώντας απλά από τον βρετανικό λαό να συνεχίσει να δέχεται μία ευρωπαϊκή συμφωνία για την οποία δεν είχαν σχεδόν καμία επιλογή αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες -όταν τελικώς τεθεί το ερώτημα και κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί -ο βρετανικός λαός να απορρίψει την Ε.Ε.”,επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πολλοί Βρετανοί απεχθάνονται την ανάμειξη της Ε.Ε. στην καθημερινή τους ζωή και τους «άχρηστους κανόνες και κανονισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας.