Την προθυμία της να συζητήσει τις βρετανικές επιθυμίες στο πλαίσιο της ΕΕ,εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι επιθυμία της να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία ένα ενεργό και σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ακολουθούν την ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron ότι μια κυβέρνηση των Συντηρητικών θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε διάστημα δυόμισι ετών από τις επόμενες γενικές εκλογές του 2015.

Η γερμανίδα καγκελάριος, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι πρόθυμα να ισορροπήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα με τον συμβιβασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Μπενίν Τόμας Μπόνι Γιαγί, η Μέρκελ δήλωσε «φυσικά διατεθειμένη» να συζητήσει τα αιτήματα της Βρετανίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ωστόσο ότι «και άλλες χώρες έχουν επιθυμίες και θα πρέπει να βρούμε εντέλει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό».

Σημείωσε δε, ότι κατά την άποψή της υπάρχει ακόμη χρόνος γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά αυτό που προηγείται στην ημερήσια διάταξη είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Είναι προς το συμφέρον και της Βρετανίας να ανακάμψει η οικονομία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.