Την αναβολή των συνομιλιών για ενότητα που είχε συγκαλέσει με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στην Αίγυπτο και στις οποίες είχε καλέσει να συμμετάσχουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, ανακοίνωσαν χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις, που παίζουν καίριο ρόλο και στα πολιτικά τεκταινόμενα στην χώρα.

«Η πρόσκληση που απευθύνθηκε στις εθνικές και πολιτικές δυνάμεις για μια συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2012, αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία», αναφέρει ο αιγυπτιακός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Η αναβολή οφείλεται κυρίως στο μικρό ποσοστό απαντήσεων από τα κινήματα που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στο διάλογο, επισημαίνει ο στρατός.

Λίγο νωρίτερα το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το κύριο κίνημα της αντιπολίτευσης, είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος Χάλιντ Νταούντ επισήμανε, παράλληλα, ότι η αντιπολίτευση θέτει όρους για να ζητήσει από τους Αιγύπτιους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα προκειμένου να καταψηφίσουν το σχέδιο του νέου συντάγματος ,στις 15 και 22 Δεκεμβρίου.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας θέτει τέσσερις προϋποθέσεις, οι οποίες αν «δεν πληρούνται το Σάββατο», πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, θα ζητήσει από τους πολίτες να απέχουν.

Η αντιπολίτευση ζητά συγκεκριμένα την παρουσία ενός δικαστή μπροστά από κάθε κάλπη, να διασφαλιστεί η ασφάλεια εντός και εκτός των εκλογικών κέντρων, μια εθνική και διεθνή εποπτεία του δημοψηφίσματος και, κυρίως, η ψηφοφορία να μην πραγματοποιηθεί σε μία μόνο ημέρα.

Νωρίτερα χθες η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες, στις 15 και 22 Δεκεμβρίου, και όχι μόνο στις 15 Δεκεμβρίου.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δικαστών που θα αναλάβουν την εποπτεία της ψηφοφορίας. Το μεγαλύτερο συνδικάτο των δικαστών της Αιγύπτου έχει ανακοινώσει ότι το 90% των μελών της θα μποϊκοτάρουν την εποπτεία της ψηφοφορίας.