Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε ότι τελικά θα διοργανώσει σήμερα Τρίτη μια έκτακτη σύνοδο για να εξεταστεί η κατάσταση στην Παραγουάη, όπου ο πρόεδρος Φερνάνδο Λούγο αποπέμφθηκε από το Κογκρέσο.

Αρχικά ο ΟΑΚ είχε συγκαλέσει τη σύνοδο για την Τετάρτη το πρωί, όμως αυτή επισπεύσθηκε για σήμερα στις 21:30 ώρα Ελλάδας χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι.

Ο ΟΑΚ θα πραγματοποιήσει τη σύνοδο για να συζητηθεί «η κατάσταση στην Παραγουάη και, αν χρειαστεί, να λάβει όλες τις αποφάσεις που επιτρέπονται από το Μόνιμο Συμβούλιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Κατηγορούμενος από το κοινοβούλιο ότι «άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του» ο Λούγο (αριστερά) καθαιρέθηκε την Παρασκευή έπειτα από μια πολιτική δίκη λίγων ωρών στο Κογκρέσο και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο του, τον φιλελεύθερο Φεντερίκο Φράνκο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την «ανησυχία» τους για την ταχύτητα με την οποία αποπέμφθηκε ο Λούγο, χωρίς όμως να κάνουν λόγο για πραξικόπημα.

«Είμαστε αρκετά ανήσυχοι για την ταχύτητα με την οποία προχώρησε η διαδικασία καθαίρεσης (του προέδρου Λούγο) στην Παραγουάη», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

Παράλληλα η Νάλαντ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει υπόψη τους τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να διοργανώσει σύντομα εκλογές.