Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε άνετα στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια χθες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο των αριθμό των αντιπροσώπων στο συνέδριο του κόμματος που απαιτείται για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα κι ενώ μεταθέτει το επίκεντρο της εκστρατείας του στην επικείμενη μάχη με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε επίσης στις ψηφοφορίες σε άλλες τρεις πολιτείες όπου διεξήχθησαν ψηφοφορίες, στο Κονέτικατ, στο Ντέλαγουερ και στο Ρόουντ Άιλαντ.

Ο Ρόμνεϊ, που θεωρείτο ότι είχε κερδίσει ήδη την 10η Απριλίου όταν ο ισχυρότερος αντίπαλός του, ο Ρικ Σαντόρουμ, ανέστειλε την δική του εκστρατεία, δήλωσε ότι θεωρεί εαυτόν νικητή της κούρσας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Νιού Χάμσιρ.

Οι πέντε πολιτείες όπου διεξήχθησαν ψηφοφορίες χθες δίνουν μαζί 231 εκλέκτορες στο κομματικό συνέδριο και η διαφαινόμενη άνετη νίκη Ρόμνεϊ θα τον φέρει πιο κοντά στους 1.144 που χρειάζεται και μαθηματικά για να εξασφαλίσει οριστικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο. Ήδη πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είχε 695 εκλέκτορες, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του CNN.

Τυπικά ο Ρόμνεϊ αναμένεται να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό και το χρίσμα περί τα τέλη Μαΐου.