Άγνωστες είναι μέχρι στιγμής οι συνέπειες που μπορεί να έχει η αβέβαιη μεταστροφή της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, υπέρ αποσχιστικών θέσεων, καθώς η Μαδρίτη φαίνεται να χάνει ένα «παίχτη» μέσω του οποίου υπήρχε γέφυρα επικοινωνίας με τους καταλανούς αυτονομιστές.

Η απόφαση της βάσης του Barcelona en Comú για να διακοπεί η συνεργασία με τους Σοσιαλιστές του PSC στη διοίκηση του δήμου της Βαρκελώνης αποτελεί ένα σημείο καμπής για τη δήμαρχο Άντα Κολάου και, ίσως, ένα σημείο δίχως επιστροφή. Στο σύμφωνο συνεργασίας της με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζάουμε Κολμπόνι είχε γίνει σαφές πως αυτή θα παρέμενε στο περιθώριο της καταλανικής εθνικής υπόθεσης σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας El Periodico που αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γι’ αυτό προκαλεί έκπληξη που η δήμαρχος αποφάσισε να θέσει υπό την ψήφο της βάσης της παράταξής της τη συνέχεια του συμφώνου ένεκα της στήριξης που παρείχε το PSC στην εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για τον περιορισμό της αυτονομίας. Και μάλιστα, αντί να υποστηρίξει το σύμφωνο το περασμένο Σάββατο ενθάρρυνε τη λύση του. Η σύσκεψη των μελών και η συζήτηση επιστέφθηκαν από μία ψηφοφορία, όπου η ρήξη πέρασε μόλις με πλειοψηφία 300 ψήφων και με συμμετοχή μόλις του 40% των εγγεγραμμένων μελών. Ένα αποτέλεσμα, που εάν η ίδια η Κολάου είχε επιδείξει μία πιο ενεργό ανάμειξη εξηγώντας τις συνέπειες της ρήξης και τον έως τώρα θετικό απολογισμό της συνεργασίας, θα μπορούσε να έχει ένα διαφορετικό πρόσημο.

Η απόφαση των Comunes επικυρώνει στην πράξη τη μεταστροφή της παράταξης από καθαρά αυτονομικές –διεξαγωγή ενός επίσημου, και ως εκ τούτου συμφωνημένου στους όρους του από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Καταλονίας—προς σε θέσεις καθαρά αποσχιστικές, όπως φάνηκε καθαρά από την απόφασή τους να συμμετέχουν στο ακυρωθέν από το Συνταγματικό Δικαστήριο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Παραμένει να γίνει ορατός ο αντίκτυπος που θα έχει η μεταστροφή της παράταξης στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, όταν οι δυνάμεις της Αριστεράς για πρώτη φορά θα συστεγασθούν υπό την ηγεμονία της ομάδας της Κολάου. Σε κάθε περίπτωση όμως εξατμίζεται τελείως η εικόνα της Κολάου ως ουδέτερης και αμερόληπτης, που την χαρακτήριζε ως σήμερα.

Προς ώρας, τον λογαριασμό θα κληθούν να τον πληρώσουν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, όλοι ανεξαιρέτως και η ίδια η τοπική δημοτική ηγεσία. Πλέον η ομάδα της Barcelona en Comú βρίσκεται στο έλεος της στήριξης από τους αυτονομιστές, PDeCat, ERC, CUP. Ο δρόμος που έχουν επιλέξει αυτές οι τρεις δυνάμεις αυξάνει την ανησυχία πως η αστάθεια θα φθάσει και πέρα από την έδρα της κυβέρνησης, στην πλατεία Σαν Τζάουμε και διαγράφεται στον ορίζοντα η πρόθεση να τεθεί όλη η πόλη στην υπηρεσία της κινητοποίησης για την ανεξαρτησία και να οδηγηθεί στη σύγκρουση με το κεντρικό κράτος. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Βαρκελώνη για να ξεπεράσει τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε για την οικονομία της και για τη συμβίωση των πολιτών η πρόκληση της ανεξαρτησίας.

Δεν είναι παράδοξο που η μεταστροφή της BCN en Comú γεννά ανησυχίες όχι μόνον μεταξύ πολλών πολιτών, αλλά και μεταξύ πολλών εταιρειών και του εμπορικού τομέα. Πολύ δε περισσότερο, όταν η άμεση συνέπεια της ρήξης αυτής είναι η απώλεια ενός πολύτιμου συνομιλητή εντός του δημοτικού συμβουλίου, του Κολμπόνι, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο έχει αναλωθεί στην προσπάθεια να ρίξει κάποιες γέφυρες με την κοινωνία και οι οποίες τώρα ενδέχεται να καταρρεύσουν οριστικά.