Επίσημα υπέρ της υποψηφιότητάς της Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να ταχθεί αύριο ο Μπέρνι Σάντερς, κατά τη διάρκεια μιας κοινής προεκλογικής τους συγκέντρωσης, της πρώτης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι ομάδες των δύο πολιτικών ανακοίνωσαν σήμερα σε δελτία τύπου που εκδόθηκαν από κοινού ότι θα εμφανιστούν σε ένα λύκειο στο Πόρτσμουθ (Νιου Χαμσάιρ, βορειοανατολικά) την Τρίτη το πρωί, όπου θα μιλήσουν για τη δέσμευσή τους υπέρ μιας «οικονομίας στην υπηρεσία του καθενός, όχι μονάχα των ανώτερων τάξεων».

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ (βορειοανατολικές ΗΠΑ) πολλαπλασίασε τα μηνύματα κατευνασμού από τότε που η αντίπαλός του επικράτησε στις προκριματικές, πριν από πέντε εβδομάδες.

Ενώ αρχικά υιοθέτησε ένα προκλητικό ύφος, υποσχόμενος να υπερασπιστεί τις ιδέες του έως το Συνέδριο για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια (25η – 28η Ιουλίου), ο Μπέρνι Σάντερς σταδιακά άλλαξε στάση προβάλλοντας την ανάγκη της ενότητας και δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον τον Νοέμβριο στην αναμέτρησή της με τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Έως σήμερα ωστόσο δεν είχε εμφανιστεί σε καμία προεκλογική συγκέντρωση της Κλίντον, σε αντίθεση με την ίδια, που χωρίς καμία καθυστέρηση είχε σπεύσει να εκφράσει την υποστήριξή της στον Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούνιο του 2008 έπειτα από την ήττα που υπέστη στις προκριματικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Η διαμόρφωση από το Δημοκρατικό Κόμμα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ορλάντο (Φλόριντα) ενός προγράμματος, που ενσωμάτωνε θέσεις της Αριστεράς, συνέβαλε στη συμφιλίωση.

Αυτό το πρόγραμμα, όπου συμπεριλαμβάνεται η θέση του Μπέρνι Σάντερς υπέρ του καθορισμού ενός εθνικού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια (έναντι 7,5 δολάρια σήμερα και ενώ η Κλίντον ήθελε αύξηση του ποσού αυτού έως τα 12 δολάρια) θα επικυρωθεί στο συνέδριο της Φιλαδέλφειας (Πενσιλβάνια).

«Χάρη στα εκατομμύρια πολίτες που εμπλέκονται στην πολιτική διαδικασία, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά, έχουμε εκπονήσει το πλέον προοδευτικό πρόγραμμα στην ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος» υπογράμμισε ο Μπέρνι Σάντερς σε ένα δελτίο τύπου σήμερα.