Στο «μάτι» του κυκλώνα Aϊρίν βρίσκεται αυτή την ώρα η Νέα Υόρκη, όπου παρά το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, καταρρακτώδης βροχή και άνεμοι ταχύτητας 100 χιλιομέτρων την ώρα σφυροκοπούν πολλές περιοχές.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην υποτιμήσουν τη δύναμη του κυκλώνα ενώ σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις αξιωματούχων τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε δώδεκα σε τέσσερις συνολικά πολιτείες ενώ το κόστος των ζημιών από τον κυκλώνα Αϊρίν κατά μήκος της αμερικανικής ακτής στον Ατλαντικό και από την υπερχείλιση ποταμών στην ενδοχώρα μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.

Ο υπολογισμός των ζημιών που έχουν προκληθεί κατά μήκος της ακτής θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα, αλλά οι ζημιές στην ενδοχώρα από την υπερχείλιση ποταμών μπορεί να μην φανούν έως και την Τρίτη, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων κρίσης FEMA Κρεγκ Φουγκέιτ δήλωσε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας Αϊρίν στη Βόρεια Καρολίνα και θα αρχίσουν σύντομα να κάνουν το ίδιο και σε άλλες πολιτείες που επλήγησαν από το φαινόμενο αυτό. Ο Φουγκέιτ αρνήθηκε ωστόσο να κάνει έναν υπολογισμό σε δολάρια των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι ο κυκλώνας Αϊρίν προκάλεσε μικρότερη ζημιά στη Βόρεια Καρολίνα, την οποία έπληξε πρώτη, από αυτό που αναμενόταν.