Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ και τρίτος στη διαδοχή για τον θρόνο, σε δηλώσεις του που, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι στηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι η δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου «να ενεργεί από κοινού με άλλες χώρες είναι ουσιώδους σημασίας» και συνιστά «το θεμέλιο» της ασφάλειας και της ευημερίας της.

«Σε έναν κόσμο όλο και πιο ταραγμένο, η δυνατότητά μας να ενωνόμαστε για να δρούμε από κοινού με άλλες χώρες είναι ουσιώδους σημασίας. Είναι η βάση της ασφάλειας και της ευημερίας μας», είπε ο Δούκας του Κέμπριτζ σε μια ομιλία του στο Φόρεϊν Όφις, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ο πρίγκιπας «φαίνεται ότι προαναγγέλλει την υποστήριξή του στην εκστρατεία για τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», εκτίμησε ο Γκόρντον Ρέινερ, δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα The Telegraph.

«Εδώ και αιώνες, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα εξωστρεφής. Ανέκαθεν επιδιώκαμε να εξερευνήσουμε πέρα από τους ορίζοντες (…) Έχουμε μακρά και υπερήφανη παράδοση αναζήτησης συμμάχων», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Εάν η βρετανική κυβέρνηση πετύχει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για να τροποποιήσει τους όρους της συμμετοχής της στην ΕΕ, το δημοψήφισμα για την παραμονή της ή μη στην Ένωση μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και πριν το καλοκαίρι.

Η βασιλική οικογένεια δεν αναμιγνύεται στις πολιτικές υποθέσεις, όμως ορισμένες δηλώσεις μελών της μερικές φορές ερμηνεύονται ως τοποθέτηση πάνω σε συγκεκριμένα, μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγο πριν από το δημοψήφισμα για τη Σκοτία, η δήλωση της βασίλισσας ότι «οι Σκωτσέζοι πρέπει να σκεφθούν καλά», ερμηνεύτηκε ως έκκληση υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.