Η κυβέρνηση της Δανίας είχε δώσει την έγκριση της το 2013 προκειμένου ένα αμερικανικό αεροσκάφος να σταθμεύσει στο έδαφος της χώρας για το ενδεχόμενο να παραλάβει τον Έντουαρντ Σνόουντεν — ο οποίος αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας NSA — εάν εκδιδόταν ή μετέβαινε στη χώρα αυτή, επιβεβαίωσε ο δανός υπουργός Δικαιοσύνης σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ερωτηθείς την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Δανίας για την υπόθεση, ο υπουργός, ο Σεράν Πιντ, είχε περιοριστεί να πει πως η Κοπεγχάγη είχε δώσει άδεια σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος να σταθμεύσει στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Δανίας, χωρίς να εξηγήσει γιατί.

«Ο σκοπός της παρουσίας αυτού του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης ήταν, εξ όσων είχαμε αντιληφθεί, να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν εκδιδόταν από τη Ρωσία ή από κάποια άλλη χώρα», ανέφερε ο Πιντ στη διευκρινιστική επιστολή του προς τους κοινοβουλευτικούς.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι, λόγω της φύσης της, η πληροφορία αυτή ήταν φυσικά εμπιστευτική, αλλά επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν μετά την αρχική του απάντηση την Τετάρτη.

«Ο δανός υπουργός Δικαιοσύνης μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η Δανία είχε την πρόθεση να παραβιάσει την αρχή της μη επαναπροώθησης παρότι είχα ζητήσει άσυλο», σχολίασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί του καθεστώτος των προσφύγων, η αρχή της μη επαναπροώθησης απαγορεύει την απέλαση ενός «πρόσφυγα στα σύνορα περιοχών όπου η ζωή του ή η ελευθερία του απειλείται», για παράδειγμα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Ο 32χρονος αμερικανός πληροφορικός, ο οποίος διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία, προσέφυγε στη Ρωσία το 2013 και η Μόσχα του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 30 ετών στην πατρίδα του.

Ο Σνόουντεν έκλεψε πολλά απόρρητα έγγραφα ενόσω εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA), μια από τις πιο μυστικοπαθείς υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία ειδικεύεται στις υποκλοπές των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ο Σνόουντεν παρέδωσε πολλές εκατοντάδες από τα έγγραφα αυτά σε δημοσιογράφους, οι οποίοι αποκάλυψαν πως η NSA επιδιδόταν σε κατασκοπεία τεράστιου εύρους, κάτι για το οποίο η διεθνής κοινότητα βρισκόταν ως τότε εντελώς στο σκοτάδι.