Επίσκεψη στη Λέσβο και στο πρώτο ελληνικό hotspot θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή από κοινού ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Οι δύο άνδρες θα επισκεφτούν το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, καθώς και το κέντρο υποδοχής και καταγραφής στη Μυτιλήνη, ενώ θα δουν επί τόπου τη δραστηριότητα των ομάδων υποστήριξης του hotspot. Τα hotspots στη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε το άνοιγμα του πρώτου hotspot στην Ιταλία, και τώρα βλέπουμε το πρώτο hotspot να λειτουργεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δέσμευση, η αλληλεγγύη και η ευθύνη στην πράξη. Είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. Είναι ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.