Το συριακό καθεστώς αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές κίνημα αμφισβήτησης τους τελευταίους δύο μήνες διώκει πλέον τους συγγενείς πολιτικών αντιφρονούντων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η ηγεσία της Συρίας κάνει λόγο για πόλεμο κατά των τρομοκρατών αλλά αυτό που βλέπουμε επί τόπου είναι ένας πόλεμος κατά των απλών Σύρων, δικηγόρων, υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητών, που ζητούν μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στη χώρα τους», δήλωσε η Σάρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια του Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την οργάνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να έχει επισήμως αρθεί, αλλά η καταστολή εξακολουθεί να είναι ο κανόνας στους δρόμους της Συρίας.

Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συνελήφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη διάρκεια μιας αιματηρής καταστολής που προκάλεσε το θάνατο ακόμη τουλάχιστον επτά ανθρώπων χθες. Ορισμένοι αντιφρονούντες απελευθερώθηκαν επίσης χθες, όπως το στέλεχος της αντιπολίτευσης Ριάντ Σέιφ και η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κατρίν Τάλι. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούν συγγενείς ή οικείους πολέμιων του καθεστώτος του κόμματος Μπάαθ για να μάθουν που βρίσκονται αυτοί.

Για την Ουίτσον, οι πρακτικές αυτές δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς έχει «χρεοκοπήσει ηθικά».