Στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, το Λίβανο και τη Γάζα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με τραγικό απολογισμό το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων.

Σήμερα, ημέρα μνήμης της «Νάκμπα» (Καταστροφή), όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την παλαιστινιακή έξοδο μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, τον Μάιο του 1948, οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε τρεις διαφορετικές περιοχές για να εμποδίσουν τα πλήθη να πλησιάσουν τα ισραηλινά σύνορα.

Σύμφωνα με ισραηλινά και συριακά ΜΜΕ, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν δεκάδες παλαιστίνιοι πρόσφυγες διείσδυσαν από τη Συρία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Στα γειτονικά σύνορα του Λιβάνου, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Παλαιστίνιοι, που πετούσαν πέτρες. Ο στρατός του Λιβάνου είχε νωρίτερα πυροβολήσει στον αέρα σε μια προσπάθεια να απωθήσει τα πλήθη.

Σημειώνεται ότι περίπου 60 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Συρία καταδίκασε σήμερα τις «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, στα παλαιστινιακά εδάφη και το νότιο Λίβανο όπου οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν φιλο-παλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει υπεύθυνο το Ισραήλ για τα επεισόδια, τα πιο αιματηρά στην περιοχή των συνόρων εδώ και χρόνια.