Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκαν σήμερα οι συριακές αρχές στην πόλη Ντεραά, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Όπως δήλωσε ο Άμαρ Κουράμπι του εθνικού Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην παλιά πόλη. «Οι αρχές δημιούργησαν μία περίμετρο γύρω από το σημείο για να εμποδίσουν τους κατοίκους να ψάξουν τις σορούς, τους υποσχέθηκαν όμως ότι αργότερα θα τους παραδώσουν κάποιες από αυτές».

«Ο στρατός επιτρέπει από σήμερα στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους για δυο ώρες την ημέρα» πρόσθεσε ο ακτιβιστής.

Σύμφωνα με τον Κουράμπι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον «άοπλων» πολιτών. Ζήτησε εξάλλου από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο συριακό καθεστώς να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Πάντως επεσήμανε ότι δε γνωρίζει τον αριθμό των σορών που έχουν ενταφιαστεί στον ομαδικό τάφο.

Ο στρατός εισέβαλε στη Ντεράα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού, στις 25 Απριλίου, με στόχο να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης του Ασαντ που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, προτού ξεκινήσει να αποχωρεί στις 5 Μαΐου.