Την απόφαση να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση έλαβε το Ισραήλ, με το Πολεμικό Συμβούλιο, ωστόσο, χθες, να εμφανίζεται διχασμένο για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων. Δύο από τα μέλη του φέρονται να διαφώνησαν με την πρόταση άμεσης απάντησης στο χτύπημα της Τεχεράνης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκαλεί εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του σε απάντηση για την επίθεση με drone και πυραύλους από το Ιράν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, τον πρώην υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, και αρκετούς παρατηρητές.

«Το Ισραήλ βίωσε μία από τις πιο δραματικές νύχτες στην ιστορία του. Εκατοντάδες πύραυλοι διαφόρων ειδών εκτοξεύτηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 100 βαλλιστικών πυραύλων. Είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά της απειλής του Ιράν», τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

«Το Ισραήλ παραμένει σε συναγερμό», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή κι αξιολογούμε την κατάσταση», είπε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τι λέει η διεθνής κοινότητα

Οι παγκόσμιοι ηγέτες προτρέπουν το Ισραήλ να μην ανταποκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα με τον πρόεδρο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

«Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν. Δεν επιδιώκουμε μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη. Και όλες μας οι ενέργειες μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν σχεδιαστεί με στόχο να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα» είπε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Η Γαλλία αναχαίτισε drones και πυραύλους κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, ενώ η επίθεση του Ιράν προκάλεσε μια βαθιά ρήξη» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα αποκλιμάκωσης. Ο Κάμερον επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια κλιμακούμενη δράση. Η συμβουλή του ήταν να μην προβούν σε αντίποινα, προτρέποντας ουσιαστικά το Ισραήλ να μην ανταποδώσει με τον τρόπο ίσως που θα ήθελε. Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζητά περισσότερες κυρώσεις για το Ιράν, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει 400 κυρώσεις στο Ιράν και θα μπορούσαν να κάνουν και ακόμη περισσότερα σήμερα.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο. “Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή” τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ιρανική επίθεση καταδίκασαν οι ηγέτες της G7, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση τους στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής σύγκρουσης.