Μια από τις πιο περίεργες ιστορίες που μπορεί να αλιεύσει κανείς με ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο, αφορά δύο πολύ διάσημα ζευγάρια τη δεκαετία του 1970, τα οποία πήγαν τη λέξη swinging σε ένα άλλο επίπεδο. Ο Γάλλος βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, Αντρέ Ζιντ, είχε πει κάποτε ότι «αμαρτία είναι ό,τι σκοτεινιάζει την ψυχή». Ωστόσο, επειδή η ψυχή είναι άβυσσος -και όχι μόνο της γυναίκας η καρδιά, όπως λέει και το γνωστό άσμα- οι Μάικ Κέκιτς (Mike Kekich) και Φριτζ Πίτερσον (Fritz Peterson), αποφάσισαν ότι η καλύτερη επιλογή για εκείνους και τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, ήταν να κάνουν κάτι που όχι μόνο δεν θα τους… σκοτεινιάζει, αλλά θα τους άλλαζε ριζικά της ζωή τους. Σε σημείο τέτοιο που δεν θα μπορούσε να μην προκληθεί σάλος σε ολόκληρο το ευαίσθητο αμερικάνικο κοινωνικό οικοδόμημα.

Οι δύο πρώην pitchers της πιθανότατα πιο διάσημης ομάδας μπέιζμπολ στον πλανήτη, των New York Yankees, αποφάσισαν όχι μόνο να αλλάξουν συντρόφους -για την ακρίβεια συζύγους- αλλά και ολόκληρη την οικογένειά τους. Παιδιά, σκυλιά, γατιά, ό,τι είχαν… Και όλα αυτά μετά από ένα μοιραίο μπάρμπεκιου! Μάλιστα, δεν θέλησαν να το κρατήσουν κρυφό και το έκαναν γνωστό με κάθε επισημότητα, σε μια συνέντευξη Τύπου. Το τι ακολούθησε, μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς, εάν λάβει υπόψη τα δεδομένα των ΗΠΑ και ειδικά εκείνης της εποχής. Τα ΜΜΕ βρήκαν ένα θέμα το οποίο έδινε απλόχερα «τροφή» και μάλιστα για μεγάλο διάστημα, ενώ ο κόσμος είχε πλέον ένα αντικείμενο ενασχόλησης πέρα από τα δικά του ζητήματα που καλούταν να διαχειριστεί.

Το μπάρμπεκιου από το οποίο ξεκίνησαν όλα

Οι New York Yankees με τους Μάικ Κέκιτς και Φριτζ Πίτερσον στη σύνθεσή τους.

Η αρχή για όλο αυτό έγινε εντελώς αθώα και τυχαία. Μοιραία θα έλεγε κανείς… Τα δύο ζευγάρια γνωρίζονταν από το 1969 και διατηρούσαν εξαιρετικά φιλικές σχέσεις. Όμως, αυτές θα γίνονταν πολύ πιο «ζεστές» μετά από μια τριετία. Ήταν 15 Ιουλίου του 1972, όταν ο αθλητικός δημοσιογράφος της New York Post, Μόρι Άλεν (Maury Allen) κάλεσε τον Πίτερσον και την τότε σύζυγό του, Μέριλιν, σε ένα μπάρμπεκιου στο σπίτι του στο Νιού Τζέρσι, προκειμένου να μιλήσουν για τους Yankees. Ο αριστερόχειρας pitcher ρώτησε εάν θα μπορούσε να πάρει μαζί του τον… αγωνιστικό του καθρέφτη (έναν επίσης αριστερόχειρα αθλητή με ίδιο ρόλο στο γήπεδο), τον Κέκιτς, ο οποίος συνοδευόταν από τη γυναίκα του, Σούζαν. «Φυσικά», ήταν η απάντηση που έλαβε. «Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο».

«Απλώς συνέβη. Δεν είχε προγραμματιστεί κάτι», επισήμανε ο Πίτερσον, κληθείς να σχολιάσει το πώς ξεκίνησε το όλο στόρι. Φαίνεται πως όλοι τους πέρασαν τόσο καλά, που αποφάσισαν να συνεχίσουν την παρέα τους και μετά το μπάρμπεκιου, σε ένα κατάστημα εστίασης. «Πήγαμε εκεί με δύο διαφορετικά αυτοκίνητα. Τα είχαμε παρκάρει ο ένας πίσω από τον άλλον και είπα στην Μέριλιν: “Γιατί δεν πας εσύ με τον Μάικ και εγώ να πάρω την Σούζαν μαζί μου και να συναντηθούμε εκεί;”. Πράγματι, έτσι έγινε. Εγώ και η Σούζαν περάσαμε πολύ ωραία, όπως συνέβη και με την Μέριλιν και τον Μάικ. “Αυτό είχε πλάκα, ας το ξανακάνουμε”, είπαμε όλοι μας και όντως αυτό έγινε το επόμενο βράδυ. Πήγαμε σε ένα μαγαζί, όπου φάγαμε και ήπιαμε, με τον Μάικ και την Μέριλιν να φεύγουν λίγο νωρίτερα, ενώ εγώ και η Σούζαν είχαμε κάποια ποτά ακόμη», περιέγραψε ο Πίτερσον.

Η αλλαγή συζύγων και ζωών ήταν… μοιραία

Ο Φριτζ Πίτερσον

Ουσιαστικά, τα ζευγάρια είχαν συνειδητοποιήσει ότι κάτι έπρεπε να αλλάξουν, όμως πριν το πάρουν απόφαση, είχαν αρκετά δείπνα είτε όλοι παρέα, είτε με… ανταλλαγή συζύγων. Αυτό ήταν: «Εγώ ερωτεύτηκα την Σούζαν και εκείνη εμένα. Το ίδιο συνέβη και μεταξύ της Μέριλιν και του Μάικ». Γνώριζαν, πλέον, ότι έπρεπε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Όμως, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί δεν ήταν τόσο εύκολη και δεν αφορούσε απλώς μια απόφαση να δώσει ο ένας τη σύζυγό του στον άλλον (ή εκείνες αντίστοιχα). Ήταν ολόκληρες οικογένειες από πίσω με σπίτια, παιδιά και κατοικίδια.

Αντί, λοιπόν, να αναγκάσουν τις συζύγους να μετακομίσουν μαζί τους, αποφάσισαν εκείνοι να αλλάξουν το περιβάλλον τους. Σχεδόν κάθε βράδυ ήταν για εκείνους κάτι σαν περίοδος προετοιμασίας πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής χρονιάς. Η ανταλλαγή αφορούσε όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρο το φάσμα της ζωής τους. Αλλά, υπήρχε κάτι που έπρεπε να αναλογιστούν: τι θα πει ο κόσμος. Αρχικά, σκέφτηκαν να απευθυνθούν στον Άλεν, να γράψει κάτι σαν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το οποίο θα έφερνε την ιστορία πιο… γλυκά στο προσκήνιο. Τελικά, αποφάσισαν ότι ήταν προτιμότερο να είναι ξεκάθαροι προς όλους και ότι έπρεπε να γίνει το μεγάλο βήμα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία «σκιά»… Μια συνέντευξη Τύπου, η οποία θα αναφερόταν σε όλα.

Οι ανακοινώσεις που προκάλεσαν σοκ

Ο Μάικ Κέκιτς

Οι Κέκιτς και Πίτερσον οργάνωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις, στις οποίες αναφέρθηκαν σε όλα αυτά, τα οποία δεν είχαν πέσει μέχρι τότε στην αντίληψη σχεδόν κανενός. Ούτε καν των συμπαικτών τους, που τους ζούσαν σχεδόν καθημερινά και ήξεραν για το «δέσιμο» των δύο ζευγαριών, ωστόσο δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο ισχυρό θα ήταν αυτό και σε ποιο επίπεδο. Οι δύο δημοφιλείς αθλητές του μπέιζμπολ αναφέρθηκαν αναλυτικά στη… συμβιβαστική αυτή ρύθμιση που είχαν κάνει στη ζωή τους, με την ελπίδα πως το κοινό -αν όχι θα καταλάβαινε- τουλάχιστον θα μπορούσε να μην «τρελαθεί» με τις αποκαλύψεις τους.

«Εάν ο κόσμος δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, θα μπορούσε να αποδειχθεί πως αυτό που κάναμε είναι κάτι πολύ άσχημο και ανήθικο. Μην το θεωρήσετε ως ανταλλαγή γυναικών, γιατί απλά δεν είναι. Δεν ανταλλάξαμε συζύγους, ανταλλάξαμε ζωές», δήλωσε ο Κέκιτς, με τους εκπροσώπους του Τύπου να είναι στην πλειοψηφία τους αποσβολωμένοι. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε ήταν δεδομένος. Για αρκετό καιρό ο κόσμος ασχολούνταν με τα ζευγάρια αυτά, τα οποία πλέον είχαν πάρει νέα μορφή. Στην πραγματικότητα, ήταν σαν μια, ενιαία οικογένεια. Και το ότι οι ίδιοι συμπεριφέρθηκαν σαν να είχε γίνει κάτι απόλυτα φυσιολογικό, βοήθησε στο να φύγουν από πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας όταν η σκόνη έκατσε. Μάλιστα, για ένα διάστημα έζησαν σχεδόν ήρεμα, με μια ρουτίνα στην καθημερινότητά τους.

Τα ωραία κρατούν συνήθως για λίγο, άλλες φορές πολύ

Ο Φριτζ Πίτερσον ζει μέχρι σήμερα μαζί με την Σούζαν, την πρώην γυναίκα του Μάικ Κέκιτς και μετέπειτα σύζυγό του.

Πάντως, αποδείχθηκε ότι η αγάπη -τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις- δεν είναι παντοτινή. Μετά από μερικά χρόνια κοινής συμβίωσης, ο Μάικ Κέκιτς και η Μέριλιν αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Αντίθετα, το άλλο ζευγάρι συνεχίζει να είναι αγαπημένο και να περνά μαζί την έβδομη δεκαετία της ζωής του, σε ένα σπίτι στο Παλμ Μπιτς. «Είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμη στον μήνα του μέλιτος. Ήταν πραγματική ευλογία αυτό που έγινε. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος στη ζωή μου, με κανέναν άλλο άνθρωπο στον κόσμο αυτό», τόνισε ο 78χρονος Πίτερσον, ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλά δημόσια για την ιστορία αυτήν. Μάλιστα, σύμφωνα με ιστοσελίδα που σχετίζεται με τους Yankees, του έγινε πρόταση το 2015 από τους Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον να δημιουργήσουν μια ταινία με όνομα «The Trade», βασισμένη στο βιβλίο που έγραψε ο άνθρωπος που άθελά του ξεκίνησε αυτήν την ιστορία, ο Μόρι Άλεν.

Από την άλλη, ο Κέκιτς έχει αποσυρθεί τελείως από τα -πολλές φορές- αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου, έχοντας σχεδόν απομονωθεί σε ένα επαρχιακό σπιτάκι στο Νέο Μεξικό. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι ο 75χρονος υποφέρει από κρίσεις πανικού, οι οποίες προκλήθηκαν από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν την ταινία αυτή, βρήκαν πού μένει. Δεν είναι καθόλου πρόθυμος να γίνει κι άλλο «σκάψιμο» για λεπτομέρειες στη ζωή του και σε αυτό που είχε γίνει πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Όσο για τις σχέσεις των δύο ανδρών, που για πολλά χρόνια ήταν… αυτοκόλλητοι, μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο όσο ήταν συμπαίκτες και τελικά μοιράστηκαν και τις ζωές τους (ή για την ακρίβεια τις αντάλλαξαν), οι κακές γλώσσες λένε πως έχουν να μιλήσουν για περίπου 15 χρόνια, ίσως και για παραπάνω.