Αν μας ζητούσαν ένα νησί συνώνυμο με το Πάσχα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα και φυσικά την κατάνυξη, αυτό σίγουρα θα ήταν η Πάτμος. Το νησί των Αποκάλυψης μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο πρωταγωνιστής των ημερών, αφού οι εορτασμοί εδώ έχουν τη δική τους σημειολογία.

Κατάνυξη και παράδοση τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στην Πάτμο χαρακτηρίζεται για την κατανυκτικότητά της, με πιο χαρακτηριστική από όλες την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν τη λειτουργία στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και αργότερα την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην πλατεία Ξάνθου.

Πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Ιδιαίτερα κατανυκτικό το κλίμα που επικρατεί και την Μεγάλη Παρασκευή. Στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια της Χώρας και συναντιούνται στην κεντρική πλατεία.

Στα πολύ ιδιαίτερα έθιμα του νησιού συμπεριλαμβάνεται και η δεύτερη Ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά.

Η ανεπιτήδευτα σικάτη χώρα της Πάτμου

Η Χώρα της Πάτμου πρωτεύουσα, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού, θεωρείται ο πιο όμορφος οικισμός με την πιο μυστηριακή και θρησκευτική ατμόσφαιρα που έχετε συναντήσει ποτέ σε προορισμό. Χτισμένη σε λόφο σε απόσταση 3 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, τη Σκάλα, η Χώρα της Πάτμου μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO το 1999 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και να είστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν την επισκεφτείτε, σε οποιοδήποτε σημείο της κι αν βρεθείτε, σίγουρα θα νιώσετε δέος.

Τα ολόλευκα σπίτια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της έχουν κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ιερότητα του παραπλήσιου χώρου. Αυτό θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείτε να περιδιαβαίνετε τα δαιδαλώδη, πάλλευκα και πεντακάθαρα σοκάκια της.

Το σίγουρο είναι ότι θα σας μείνουν αξέχαστες οι πανέμορφες γωνιές που θα συναντήσετε στα στενά σοκάκια με τις ζωγραφισμένες ντάμες και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, όπως του Σημαντήρη και του Νικολαΐδη, από την πλατεία Δημαρχείου, όπου δεσπόζει η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου, μέχρι την κεντρική πλατεία Αγίας Λεβίας, με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα ατμοσφαιρικά μπαράκια και τις καλόγουστες boutiques.

Εντυπωσιακά αρχοντικά στην Πάτμο