Τα Χανιά είναι από εκείνες τις πόλεις που ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στους επισκέπτες τους. Και μάλιστα όχι μόνο στους αμετανόητους λάτρεις του ρομαντισμού, αλλά και στους πιο ρεαλιστές που, τελικά, σαγηνεύονται από την απαράμιλλη κάλλους ομορφιά τους.

Ο συνδυασμός της παραμυθένιας Παλιάς Πόλης και του Ενετικού Λιμανιού, δημιουργούν ένα καρουζέλ εικόνων και εμπειριών που σίγουρα μένουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη του επισκέπτη της κρητικής πόλης.

Χανιά – Η Παλιά Πόλη- κόσμημα για όλη την Κρήτη

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα όμορφα, γραφικά και γοητευτικά σημεία των Χανίων είναι η Παλιά Πόλη- κόσμημα για όλη την Κρήτη. Αμέτρητα λιθόστρωτα σοκάκια με κτίρια ενετικής αρχιτεκτονικής ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, με τους επισκέπτες στην κυριολεξία να μην θέλουν να ελευθερωθούν από αυτόν τον λαβύρινθο. Το ενετικό άρωμα είναι διάσπαρτο σε κάθε γωνιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, το οποίο παντρεύεται αρμονικά τόσο με τα οθωμανικά στοιχεία όσο και με τα αιγυπτιακά.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην Παλιά Πόλη των Χανίων ο Τοπανάς, η αλλοτινή αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Εδώ συναντώνται κάποια από τα πιο εντυπωσιακά παλιά κτίρια βενετσιάνικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής, καθώς και το ψηλότερο τούρκικο κτίσμα, 5 ορόφων. Στην οδό Αγγέλου βρίσκεται και το κτίριο όπου κάποτε φιλοξενούνταν το διοικητήριο των Ενετών κατά τον 15ο αιώνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1948.

Οι δρόμοι των Ζαμπελίου, Κονδυλάκη και Σκρύδλωφ (κάτω από την πλατεία Μητροπόλεως με το ναό της Παναγίας Τριμάρτυρης) είναι οι πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της Παλιάς Πόλης, καθένας από τους οποίους έχει να αναδείξει κάτι ξεχωριστό.

Χανιά- Το Ενετικό λιμάνι, σημείο αναφοράς για την πόλη

Αδιαμφισβήτητα σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων αποτελεί το Ενετικό της Λιμάνι, το πιο ζωντανό και πολυφωτογαφημένο μέρος της, εδώ όπου οι περισσότεροι θα βρεθούν για πρώτη αλλά και τελευταία φορά κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στα Χανιά. Σύμβολο του λιμανιού, αλλά και της πόλης γενικότερα, ο Αιγυπτιακός φάρος που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου στο μυχό του λιμανιού.

Η βόλτα στις ακτές Κουντουριώτη και Τοπάζη αποτελεί μοναδική εμπειρία, κατά την διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης γνωρίζει κάποια από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Ναυτικό Μουσείο, το Γιαλί Τζαμισί και τα Ενετικά Νεώρια.