Γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια, καμάρες και σκαλοπάτια, όμορφες αυλές σπιτιών με χρωματιστά λουλούδια και φυτά και φυσικά η αύρα και το μυστήριο που αποπνέει η Παλιά Πόλη των Χανίων, στα όσα σίγουρα μαγεύουν σας άλλες σειρήνες τον επισκέπτη της πόλης.

Τα Χανιά, λοιπόν, έχουν να υπερηφανεύονται για την, κατά πολλούς, πιο όμορφη Παλιά Πόλη της Κρήτης. Αποκαλούμενη και «Βενετία της Ανατολής», θεωρείται, μάλιστα, μία από τις ομορφότερες ολόκληρης της Μεσογείου.

Το ενετικό άρωμα αναδύεται σε κάθε γωνιά της και αναμειγνύεται με τα σημάδια των Οθωμανών (1645-1898) και των Αιγυπτίων (1831-1841) που πέρασαν από τα Χανιά, την ελληνική κουλτούρα και το αυθεντικό, κρητικό στοιχείο δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό κράμα.

Αγγέλου και Θεοτοκοπούλου (ανήκουν στον Τοπανά, που ήταν η αριστοκρατική συνοικία της πόλης), Ζαμπελίου, Κονδυλάκη και Σκρύδλωφ (κάτω από την πλατεία Μητροπόλεως με το ναό της Παναγίας Τριμάρτυρης) είναι οι πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της Παλιάς Πόλης, καθένας από τους οποίους έχει να αναδείξει κάτι ξεχωριστό.

Περπατώντας σε αυτούς θα συναντήσετε κάθε λογής εμπορικά καταστήματα όπου μπορείτε να ψωνίσετε αυθεντικά κρητικά αναμνηστικά και χειροποίητα κοσμήματα, αέρινα ρούχα και αξεσουάρ. Αν και η κρητική κουζίνα δεσπόζει στα πανέμορφα (και συχνά με αυλή) εστιατόρια και ταβερνάκια, θα δοκιμάσετε επίσης σύγχρονες γεύσεις και δημιουργίες, που ανταγωνίζονται επάξια τις τοπικές, παραδοσιακές συνταγές, με φόντο τα παραμυθένια κτήρια της Παλιάς Πόλης. Εδώ θα βρείτε, επίσης, μερικά από τα πιο όμορφα και κομψά ξενοδοχεία των Χανίων.

Δύο πλατείες αποτελούν τα πιο πολύβουα σημεία της. Ο λόγος για την πλατεία Συντριβανίου, όπου σύχναζαν οι χριστιανοί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, και τη Σπλάντζια (Πλατεία 1821), που αποτελούσε τον τούρκικο μαχαλά και σήμερα έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης για τη νεολαία.

Τέλος, μην παραλείψετε να περάσετε από την οδό Σκουφών και την Εβραϊκή Συνοικία, όπου εντοπίζεται η παλιά εβραϊκή συναγωγή.