Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης. Είναι η πρώτη εικόνα που θέλει να αντικρίσει κανείς στα Χανιά και η τελευταία που επιθυμεί να πάρει μαζί του πριν φύγει από αυτά. Όλη η μαγεία και η ατμοσφαιρικότητα της κρητικής πόλης οφείλεται σε αυτό, χωρίς κανείς να μπορεί να πει το αντίθετο.

Το Παλιό Λιμάνι των Χανίων, λοιπόν, αποτελεί πραγματικό «κόσμημα» ανεκτίμητης αξίας για την πανέμορφη πόλη της Κρήτης και αποτελεί σημείο αναφοράς και το πιο ζωντανό κομμάτι της. Κατασκευασμένο από τους Ενετούς (γι’ αυτό είναι γνωστό και ως Ενετικό Λιμάνι) μεταξύ 1320-1356, υπήρξε σημαντικός σταθμός για το βενετσιάνικο πολεμικό ναυτικό επί Eνετοκρατίας και ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.

Από το Ναυτικό Μουσείο στο δυτικό άκρο του μέχρι και το Νεώριο Moro στον ανατολικό μυχό του, μπορείτε να θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο την ομορφιά και την καλαισθησία ενός από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κρήτης. Περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας δίπλα από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα cafes θα παρατηρήσετε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Ενετών, όπως αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά στενά κτήρια, καθώς και τον Αιγυπτιακό Φάρο, ο οποίος μονοπωλεί τα βλέμματα όλων.

Μεταξύ των Ακτών Κουντουριώτου και Τομπάζη στέκει ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης, το Γιαλί Τζαμισί, που είναι αφιερωμένο στον πρώτο φρούραρχο Χανίων, τον Κιουτσούκ Χασάν (από πολλούς θα ακούσετε να το αποκαλούν και με αυτή την ονομασία). Ακριβώς μπροστά του, οι παραδοσιακοί αμαξάδες περιμένουν να σας πάνε την πιο ρομαντική βόλτα, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη γραφική πόλη της Κρήτης.

Προχωρώντας ανατολικά θα συναντήσετε τα Νεώρια (γνωστά και ως αρσενάλια). Πρόκειται για πέτρινα κτίσματα με αψιδωτή πρόσοψη, τα οποία λειτουργούσαν ως χώρος επισκευής των πλοίων του ενετικού στόλου. Η βόλτα σας θα καταλήξει λίγα μέτρα πιο κάτω στο Νεώριο Moro, που έχει ανακατασκευαστεί και λειτουργεί ως εκθετήριος χώρος του Ναυτικού Μουσείου και cafe.

Μην παραλείψετε να καθίσετε σε κάποιο από τα παγκάκια της παραλιακής περαντζάδας και σχεδιάστε τα πιο ρομαντικά σας όνειρα, με φόντο τον Αιγυπτιακό Φάρο. Το σκηνικό, άλλωστε, το επιβάλλει.