Στην Αρκαδία θα συναντήσετε ένα χωριό αλλιώτικο από τα άλλα. Ένα χωριό που μετράει αιώνες ζωής και θυμίζει… αγαιοπελαγίτικο νησί. Ο λόγος για την Καστανίτσα, ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια της περιοχής.

Σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων, η Καστάνιτσα με τα κάτασπρα πέτρινα σπίτια, «κλέβει» την καρδιά του επισκέπτη. Και δεν είναι μόνο το παραδοσιακό ύφος της, το μεγάλο της ατού. Το χωριό είναι χωμένο μέσα σε καστανιές (εξ’ ου και το όνομα του), πλατάνια και έλατα και όπως καταλαβαίνετε όλα μαζί συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα (ή Γαστένιτσα, στην τσακώνικη διάλεκτο) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτά της με τις στέγες από σχιστόλιθο. Όσο για το λευκό χρώμα των σπιτιών και των υπόλοιπων κτιρίων του χωριού, δεν είναι τυχαία η επιλογή του. Ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής είναι ο ασβέστης και η παράδοση να ασβεστώνουν τα σπίτια, διατηρείται πιστά μέχρι και σήμερα.

Καστάνιτσα

Το άλλο βασικό προϊόν του χωριού είναι το κάστανο, για το οποίο φημίζεται. Το καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο, εδώ και μερικές δεκαετίες, η γιορτή του κάστανου.

Καστάνιτσα

Η Καστανίτσα έχει μακραίωνη ιστορία και περιλαμβάνει την ίδρυσή της από Τσάκωνες στα τέλη του 6ου αιώνα, ενώ είναι το πρώτο Τσακωνοχώρι για το οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά. Χτίστηκε, δε, πάνω σε στρατηγικής σημασίας πέρασμα, για τη φύλαξη του οποίου είχε χτιστεί κάστρο στην κορυφή του λόφου. Τα ερείπιά του διατηρούνται ακόμα, πάνω από τον οικισμό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Καστάνιτσα
Καστάνιτσα
Καστάνιτσα
Καστάνιτσα