Για περισσότερα από 200 χρόνια, η Essex Market αποτελεί τόπο συγκέντρωσης για την κοινότητα του Lower East Side, στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Στη διασταύρωση των οδών Essex Street και Delancey Street, λοιπόν, συναντάται η δημόσια αγορά Essex Market, παλαιότερα γνωστή ως Essex Street Market, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες της πόλης, μετρώντας ιστορία δύο αιώνων.

Η Essex Market αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Lower East Side από το 1818, όταν ξεκίνησε ως στεγασμένη αγορά στην Grand Street μεταξύ των οδών Essex και Ludlow. Τα ψώνια στην Essex Market αποτελούσαν πάντα μια μοναδική εμπειρία, καθώς οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής συγκεντρώνονταν -και συνεχίζουν μέχρι σήμερα- για να περιηγηθούν σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Η αγορά είναι γνωστή για τα πολλά τοπικά καταστήματα, όπως παντοπωλεία, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, καταστήματα θαλασσινών, καφέ, τυροκομεία και καταστήματα μπαχαρικών. Στους χώρους της, ωστόσο, στεγάζονται και εστιατόρια που σερβίρουν ποικίλες γεύσεις απ΄ όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και πιάτα της δομινικανής κουζίνας.

Η ιστορία της θρυλικής Essex Market

Η αγορά άνοιξε το 1940, αντικαθιστώντας μια υπαίθρια αγορά που λειτουργούσε από τον 19ο αιώνα, για να μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία το 2019 και να λάβει το όνομα με το οποίο είναι γνωστή σήμερα.

Αν και η νέα αγορά δεν προσφέρει την αίσθηση της παλιάς ανοιχτής αγοράς με τους πωλητές και τους πελάτες με τα καρότσια τους, ο επισκέπτης της θα βρει πολλούς λόγους για να την επισκεφτεί ξανά και ξανά.

Τι μπορείτε να βρείτε εδώ ή τι να αναζητήσετε; Στον επάνω όροφο, θα βρείτε παραδοσιακούς προμηθευτές όπως κρεοπωλεία, τυροκόμους και πάγκους με λαχανικά και φρούτα, ενώ στον κάτω όροφο, στην Market Line, υπάρχουν έτοιμα προϊόντα από μικρές επιχειρήσεις και χαρακτηριστικά καταστήματα της Νέας Υόρκης.

Για να πάρετε μια εικόνα, εδώ θα απολαύσετε αραντσίνι φρέσκα από τη φριτέζα, λουκάνικο κάρυ, χειροποίητες τορτίγιες κ.α. Η ποικιλία είναι σχεδόν ατελείωτη και, με το χώρο να εκτείνεται σε περισσότερα από τρία τετράγωνα, και οι επιλογές που έχετε, επίσης.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που το budget είναι χαμηλό, η Essex Market αποτελεί το τέλειο σημείο για ραντεβού, όπου μπορείτε να βάλετε στη μέση και να μοιραστείτε μερικά μικρά πιάτα.

Όσο για το ποιος ψωνίζει εδώ; Η νέα Essex Market προσελκύει ένα μείγμα από οικογένειες που ζουν στη γειτονιά εδώ και δεκαετίες, αλλά και hipsters που ψωνίζουν πριν επιστρέψουν στο Μπρούκλιν μέσω της κοντινής γέφυρας Williamsburg.