Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη με κρυμμένα διαμάντια, από έναν μικρό φάρο στο Fort Washington Park μέχρι ένα νεκροταφείο κρυμμένο στο East Village. Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της πόλης, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ορόσημά της. Κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν βρίσκονται άδειες κρύπτες που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με το NPR.

Νέα Υόρκη: Η γέφυρα του Μπρούκλιν που κρύβει μυστικά κελάρια

Γέφυρα Μπρούκλιν Νέα Υόρκη

Τα μυστικά κελάρια κρασιού της γέφυρας του Μπρούκλιν είναι ενσωματωμένα στις ράμπες που οδηγούν στον East River τόσο στην πλευρά του Μανχάταν όσο και στην πλευρά του Μπρούκλιν. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ζωτικά δομικά στοιχεία της γέφυρας, καθώς ο μόνος λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για την αποθήκευση αλκοόλ.

Όταν ο επικεφαλής μηχανικός της γέφυρας Ουάσινγκτον Ρόμπλινγκ συμπεριέλαβε τις κρύπτες στο σχέδιό του, σύμφωνα με το mentalfloss.com, ο ρόλος τους ήταν διπλωματικός. Η προτεινόμενη διαδρομή της γέφυρας διέσχιζε δύο καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, το Rackey’s Wine Company στο Μπρούκλιν και το Luyties & Co στο Μανχάταν. Συμπεριλαμβάνοντας στα σχέδιά του κελάρια αποθήκευσης και για τα δύο, ο Roebling κατάφερε να κρατήσει ευχαριστημένους τους ιδιοκτήτες και των δύο και ταυτόχρονα να δημιουργήσει έσοδα για την κατασκευή της γέφυρας.

Γέφυρα Μπρούκλιν Νέα Υόρκη

Αρκετές επιχειρήσεις νοίκιασαν τα κελάρια κρασιού μετά την κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν τη δεκαετία του 1870. Παρόλο που βρίσκονταν κάτω από ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, τα θησαυροφυλάκια παρέμεναν σκοτεινά και δροσερά όλο το χρόνο, γεγονός που τα καθιστούσε ιδανικά για την αποθήκευση ακόμη και των πιο ακριβών κρασιών εσοδείας. Σύντομα, στους τοίχους προστέθηκαν τοιχογραφίες με αμπέλια και ονόματα γαλλικών δρόμων για να φωτίσουν τον μουντό χώρο.

Τα κελάρια επέζησαν της ποτοαπαγόρευσης -και μάλιστα μετατράπηκαν σε αποκλειστικά speakeasies για την ανώτερη τάξη της Νέας Υόρκης- αλλά οι μέρες τους ως αποθήκη αλκοόλ τελείωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση εξοπλισμού συντήρησης για την πόλη, αν και με τα χρόνια έχουν ανοίξει στο κοινό για πιο διασκεδαστικές περιστάσεις, όπως εκθέσεις τέχνης.