Μια από τις συγκλονιστικότερες υποθέσεις στα ελληνικά δικαστικά χρονικά αναβιώνει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στο εδώλιο του οποίου κάθεται η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορούμενη για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας με θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης.

Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας, πριν από περίπου ένα χρόνο στο νοσοκομείο Παίδων, στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι μιας ιστορίας που εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς, τότε έγινε γνωστό πως ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε από τη ζωή μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Είχε προηγηθεί ο  θάνατος της 3,5 ετών  Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Το βλέμμα των αρχών στράφηκε στην οικογένεια από την Πάτρα και η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών οδήγησε στη σύλληψη της 34χρονη μητέρας, τον περασμένο Μάρτιο, για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας. Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία είναι πλέον κατηγορούμενη και για τον θάνατο των δυο μικρότερων κοριτσιών της και αναμένεται να απολογηθεί με πολυσέλιδο υπόμνημα την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας, από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε πως είναι αθώα. «Καμία μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η εις βάρος μου η κατηγορία βασίζεται σε τυχαία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά το τραγικό συμβάν του παιδιού μου στα πλαίσια μιας προσπάθειας να βρεθεί μια προφανής αιτία και να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατό του»  είχε αναφέρει η Ρούλα Πισπιρίγκου στην πολύωρη απολογία της για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας χωρίς, ωστόσο, να πείσει καθώς προφυλακίστηκε  ενώ λίγους μήνες αργότερα κατηγορήθηκε και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού.

Σύμφωνα με την κατηγορία χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα  6,5 mg κεταμίνης. Ήταν μια ποσότητα που, σύμφωνα με τους ειδικούς,  «ήταν ικανή να σκοτώσει ακόμη και ελέφαντα». Η 34χρονη φέρεται να είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να σκοτώσει την κόρη της αλλά οι γιατροί κατάφεραν να την σώσουν και να μείνει τετραπληγική.

Σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, η 34χρονη είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2021 να σκοτώσει το παιδί με τη χορήγηση κεταμίνης, κάτι όμως που κατάφερε τελικά, τον Ιανουάριο του 2022,  όταν το παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παίδων και ενώ στο πλευρό του βρισκόταν μόνο εκείνη.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Τα κίνητρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα,  πρέπει να αναζητηθούν στα στοιχεία της προσωπικότητας της Ρούλας Πισπιρίγκου  που χαρακτηρίζεται από «τις ιδέες μεγαλείου συνδεόμενες με τη δημοσιότητα / διασημότητα, αλλά μη έχουσες έρεισμα στην πραγματικότητα, στον ενστερνισμό της αντίληψης πως μπορεί κανείς να αποκτήσει δημοσιότητα / διασημότητα μέσα από παραβατικές πράξεις …την αποστέρηση κάθε γνησίου συναισθήματος σε επικέντρωση (κατά προεξάρχοντα ρόλο) σκέψεων και  επενδύσεων γύρω από τον ήδη εν διαστάσει σύζυγό της και υποστηρίζοντα την κατηγορία, με ενδιάθετη έκφραση κτητικότητας επ’ αυτού …από το  φόβο της εγκατάλειψης…». Σύμφωνα με τους δικαστές η κατηγορούμενη αντιλαμβανόταν τα παιδιά της « ως μια ναρκισσιστική προέκταση του εαυτού της» ενώ της καταλογίζουν «θρασύτητα, έντονη αντικοινωνικότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, ταπεινά ελατήρια και ιδιαίτερη επικινδυνότητα».

Η δίκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η υπεράσπιση της 34χρονης θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα στοιχεία της δικογραφίας στρέφοντας τα βέλη της κυρίως σε βάρος των ιατροδικαστών. Ο Αλέξης Κούγιας, από τη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπισή της κατηγορουμένης, αμφισβητεί με κάθε τρόπο τα στοιχεία αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση του είναι να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης λόγω κωλύματος καθώς παρίσταται και σε άλλες δίκες που είναι σε εξέλιξη. Ενδεικτική της «μάχης» που αναμένεται να δοθεί στο ακροατήριο είναι η αναφορά του Αλέξη Κούγια  πως η υπόθεση της Πάτρας είναι η «δικαστική πλάνη του αιώνα».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου στη δικαστική αίθουσα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον σύζυγο της Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την κατηγορία ενώ πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Η σύγκρουση ανάμεσα στο άλλοτε αγαπημένο ζευγάρι αναμένεται σφοδρή καθώς ήδη η Ρούλα Πισπιρίγκου, μέσω της υπεράσπισης της, έχει κάνει γνωστό πως πρόθεση της είναι να απαντήσει στην αίτηση διαζυγίου με αγωγή και μήνυση.

Σε κάθε περίπτωση η δίκη της 34χρονης αναμένεται πολύμηνη καθώς οι μάρτυρες κατηγορητηρίου ξεπερνούν τους 50 ενώ οι μάρτυρες υπεράσπισης αγγίζουν τους 20.