Ένας εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα ήταν για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους η δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη από το χέρι του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και καιρό οι φυλακές της χώρας είναι καζάνι που βράζει και εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε πως ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα θρηνήσουμε θύματα δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Είμαστε αποδεκατισμένοι, εγκαταλειμμένοι» λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλώντας για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Ο υπερπληθυσμός στα Καταστήματα Κράτησης και το ελάχιστο προσωπικό φύλαξης είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Δυστυχώς η εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου υπαρχιφύλακα, πατέρα δυο παιδιών, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο το σχόλιο, που εδώ και χρόνια γίνεται μεταξύ αστείου και σοβαρού στους κόλπους των φυλακών: «Οι κρατούμενοι θέλουν και μένουν στις φυλακές».

Όπως λένε οι πληροφορίες ο βαρυποινίτης, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 20 ετών για ανθρωποκτονία, λίγο πριν χτυπήσει με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο, του είχε δώσει ένα απειλητικό σημείωμα για να τον αιφνιδιάσει. Στο σημείωμα προειδοποιούσε ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει γιατί δεν αποφυλακίζεται.

Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει το σενάριο ότι η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη και πως ο Ιλία Καρέλι εκμεταλλεύτηκε την αργία της 25ης Μαρτίου, όπου η βάρδια ήταν μικρή, αφού υπηρετούσε μόνο το προσωπικό επιφυλακής, δηλαδή μόλις 37 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Άλλωστε, το σύνολο του προσωπικού στις φυλακές Μαλανδρίνου δεν ξεπερνά τους 70 υπαλλήλους για 500 κρατούμενους!

Γι αυτό και ο άτυχος Γιώργος Τσιρώνης ήταν μόνος την ώρα που οι κρατούμενοι έμπαιναν στα κελιά τους. Ο 46χρονος δεν κατάφερε να αντιδράσει αφού δέχτηκε πισώπλατη επίθεση από τον βαρυποινίτη ο οποίος πρόλαβε να τον σφάξει πριν οι συγκρατούμενοι του αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον ακινητοποιήσουν.

Ο Ιλία Καρέλι φώναζε αποφασισμένος ότι θα «πάρει μια ζωή» αφού δεν τον αφήνουν να βγει από τη φυλακή για να επισκεφθεί τη μητέρα του η οποία νοσηλεύεται στην Ιταλία.

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε πως η βία μέσα στη φυλακή είναι πλέον ανεξέλεγκτη τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και σε βάρος του προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων στην Ευρώπη είναι 1/3, ενώ στην Ελλάδα μόλις 1/10. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε περιόδους αργιών. Ειδικά στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας τον Κορυδαλλό, αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προς 300 κρατούμενους.

Οι έλεγχοι στα Καταστήματα Κράτησης είναι σχεδόν καθημερινοί. Τι βρίσκουν στα κελιά; Αυτοσχέδια μαχαίρια, όπλα, κινητά ακόμη και ναρκωτικά. Το ερώτημα, όμως, παραμένει, πως όλα αυτά φτάνουν στα χέρια των κρατουμένων.

Την περασμένη Δευτέρα υπήρξε αναταραχή σε κάποια Καταστήματα Κράτησης με τους κρατούμενους να αρνούνται για αρκετές ώρες να μπουν στα κελιά τους. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης συνδέουν αυτές τις ενέργειες με το νομοσχέδιο που προωθείται για τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό αλλά και το πολυσυζητημένο έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο καλεί σε «δυναμική αντίδραση» στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και έχει προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Αν και η δολοφονία σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με γενικότερες κινητοποιήσεις, αρμόδιες πηγές μιλούν για «ισχυρούς» βαρυποινίτες να δημιουργούν εντάσεις και αναστάτωση προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη μεταγωγή τους στο Δομοκό όπου θα κρατούνται υπό ειδικό καθεστώς.