Ο Ιλία Καρέλι προφυλακίστηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές φυλακές στις 21/10/1997 για διακεκριμένη κλοπή. Η ποινή του κατά συγχώνευση στο δικαστήριο άγγιξε τα 16 χρόνια και 5 μήνες.

-Στις 27/5/2006 αποφυλακίστηκε με όρους μετά από σχετικό αίτημά του λόγω έκτισης των 3/5 της ποινής του.

-Στις 4/3/2007 προφυλακίζεται και πάλι για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή κατά ενός ζευγαριού στο Νέο Ηράκλειο, στο σπίτι του οποίου μπήκε για να κλέψει χρυσαφικά αλλά και για ληστεία .

-Πρωτοδίκως καταδικάζεται σε 20 χρόνια και 18 μήνες και στο Εφετείο η ποινή του μειώνεται στα 12 χρόνια και 9 μήνες.

– Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδικάζει και σε κάθειρξη 8 ετών για ναρκωτικά.

Ο Καρέλι κρατούνταν στη Β’ πτέρυγα των φυλακών του Μαλανδρίνου εκεί δηλαδή που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι οι οποίοι εργάζονται και κάθε ημέρα φυλάκισης λογίζεται για δυο.

Έχοντας κατά συγχώνευση (από τις δυο καταδίκες του) ποινή περίπου 20 ετών και 9 μηνών, θεμελίωνε δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για αποφυλάκιση με όρους. Την ίδια περίοδο η μητέρα του αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και πέθανε στην Ιταλία. Ο Καρέλι υπέβαλλε το αίτημα το οποίο όμως (αφού συνεκτιμήθηκαν , όπως επιβάλλει το νόμος τα στοιχεία της προσωπικότητας του κατηγορουμένου και η συμπεριφορά του στις φυλακές) στις 11/2/2014 απορρίφθηκε.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου σκότωσε μέσα στο κελί του τον 46χρονο σωφρονιστικός υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Λίγο νωρίτερα του είχε δώσει να διαβάσει ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε: «Δεν χορτάσατε τόσα χρόνια απ΄ τη ζωή μου; Από το 1997 είμαι μέσα. Ακόμη συνεχίζεται και με κρατάτε. Γιατί δε με αφήσατε να βρω ζωντανή τη μάνα μου και να φτιάξω και εγώ μια οικογένεια; Τώρα αναγκαστικά πρέπει να πάρω μια ζωή από εσάς…».