Τους λόγους που όπλισαν το χέρι του Αλβανού βαρυποινίτη αναζητούν οι αρχές εστιάζοντας την έρευνα στο ενδεχόμενο η δολοφονία να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης στις φυλακές. Ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος μεταβαίνει για αυτό το λόγο στις φυλακές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλβανός βαρυποινίτης στη διάρκεια της επίθεσης τραυμάτισε με γυαλί στο πρόσωπο και έναν συγκρατούμενο του.

Ο Ιλί Καρέλι οδηγείται στον εισαγγελέα Άμφισσας και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πώς η ενέργειά του ήταν απολύτως προσχεδιασμένη. Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από ενάμιση μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν απορρίψει αίτημά του να λάβει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές. Επίσης πρόσφατα απορρίφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την αποφυλάκισή του με όρους.

Ο Καρέλι είχε αποφυλακιστεί το 2006 έχοντας εκτίσει ποινή για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ληστεία και παράνομη είσοδο στη χώρα. Όμως το 2007 συνελήφθη και πάλι για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.