Κατατίθεται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη το σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου η υπουργός, Λ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δομής των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας και η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων και η παραγωγή υπηρεσιών και αγαθών γενικού συμφέροντος, για την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, όπως είναι οι υπηρεσίες φροντίδας, η υποστήριξη μειονεκτούντων ατόμων και η επανένταξη τους η δημόσια και οικιακή ασφάλεια η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος υπηρεσίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα διέπονται από συμμετοχικό πνεύμα και δημοκρατική μορφή διαχείρισης, θα δίνεται προτεραιότητα στη συμμετοχή σε εργασία και όχι σε κεφάλαιο ενώ και τα κέρδη θα διανέμονται ανάλογα με τη συμβολή των μελών τους.

Στην Ευρώπη, επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, η Κοινωνική Οικονομία καταλαμβάνει το 10% της συνολικής Οικονομίας ενώ απασχολούνται σε αυτή 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύουν το 6% της απασχόλησης και το 6,7 % της μισθωτής απασχόλησης.

Η κ. Κατσέλη τόνισε, ότι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κινήτρων ώστε το 40% των απασχολουμένων στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, να προέρχεται από ευάλωτες ομάδες.

Το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα αποτελέσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή μικροπιστώσεων και μικροδανείων με ευνοϊκούς όρους για δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όπως νέων, γυναικών, μακροχρόνια ανέργων, μεταναστών ή ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2011 με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υλοποίησης.