Με ξεκάθαρο μήνυμα για αυτοδυναμία στις προσεχείς κάλπες κορυφαίοι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τις καθαρά προεκλογικού, αλλά και απολογιστικού χαρακτήρα ομιλίες τους έδωσαν από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ το πλαίσιο της στρατηγικής στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση αλλά και η γαλάζια κομματική μηχανή.

Το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- ο οποίος απουσίαζε την πρώτη μέρα λόγω ενός μικρού ατυχήματος στο πόδι- του τέως επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ το τέλος των εργασιών θα σημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μένει να διαφανεί αν κρύβει κάποιον «άσσο» στο μανίκι του.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα συνέδριο δράσης, από το υλικό του οποίου θα «χτιστεί» – όπως είπε- η νέα κυβερνητική 4ετία που έρχεται. Έθεσε τα διλήμματα των εκλογών κάνοντας λόγο για πρόοδο ή συντήρηση, σταθερότητα ή εθνικές περιπέτειες, υπευθυνότητα ή δημαγωγία και επανέλαβε ότι «οι παραδοσιακές ταμπέλες δεξιά ή αριστερά αρχίζουν και ξεθωριάζουν, ξεκαθαρίζοντας ότι πολιτικά στοχεύει στον χώρο του κέντρου. Το «καμπανάκι» σήμανε όταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε: «Κλείσαμε τρία χρόνια διακυβέρνησης και τώρα είναι ο τελευταίος χρόνος. Και πρέπει η Νέα Δημοκρατία να είναι έτοιμη για τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν!».

Σκιαγραφώντας το προφίλ της κυβερνώσας παράταξης μέσα από τις ομιλίες των συνέδρων διαφάνηκε – ανεξάρτητα από το θεματικό περιεχόμενο της παρέμβασής τους- ότι η ΝΔ προβάλλεται ως ήρεμη δύναμη, με πρόγραμμα για το αύριο που στόχο έχει την αυτοδυναμία και για αυτό ζητά καθαρή εντολή. «Η αυτοδύναμη Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το τρίπτυχο για την επόμενη μέρα της Κεντροδεξιάς περιέγραψε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, λέγοντας «πρέπει να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην κοινωνία, με ισχυρό το αίσθημα της ευθύνης». «Λαϊκή παράταξη σημαίνει να υπηρετούμε και να σεβόμαστε τους πολλούς», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. «Αν ακούγαμε την Αριστερά, η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η παράταξη της ΝΔ από την ίδρυση της έχει μια εθνική ιστορική αποστολή, που είναι να πολεμάει τον λαϊκισμό, ενώ για λαϊκισμό και παραπλάνηση κατηγόρησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τον Αλέξη Τσίπρα, στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

«Η Ελλάδα θα απαντά σε κάθε πρόσκληση επί του πεδίου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και δεν υπάρχει δρόμος στη μέση. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πραγματικότητα την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διευρύνει τον ζωτικό της χώρο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει καθαρά και ξάστερα στους Τούρκους μέσα στην Άγκυρα», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν φοβάται κανέναν».

Σημείωσε δε ότι η χώρα μας έκανε τη σωστή επιλογή με την κρίση στην Ουκρανία, μία επιλογή που επιβάλλουν οι σταθεροί άξονες της εξωτερικής πολιτικής μας. Ο υπουργός Εξωτερικών έκλεισε την ομιλία του κάνοντας μία προσωπική αναφορά: «Η ΝΔ είναι τα σκαλιά της ζωής μου και τα πέρασα όλα, ως στέλεχος, ως βουλευτής και ως υπουργός, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι στρατιώτης της παράταξης και υπηρέτης».