Πρεμιέρα σήμερα για την «Ώρα του πρωθυπουργού», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του κ. Νικολόπουλου για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ.

«Γιατί καθυστερεί και δεν αποκαθηλώνει το καθεστώς των νταβατζήδων;», ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.

«Μείζον θέμα είναι η διαπλοκή και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τα ΜΜΕ πρέπει να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό. Η ελευθερία του λόγου είναι βασική μας αρχή και η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είναι αρχή της δημοκρατίας. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ξεκάθαρο και αν ρυθμίζεται κάθε φορά με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι τότε εκεί ορίζεται ο ορισμός της διαπλοκής.

Είχα μιλήσει προεκλογικά για το τρίγωνο της αμαρτίας, πολιτικό σύστημα σάπιο στην άλλη κορυφή τα ΜΜΕ και στην τρίτη κορυφή τις τράπεζες.

Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν τον κόσμο. Τα ΜΜΕ στήριζαν τις κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις ασκούσαν πλημμελή έλεγχο στις τράπεζες. Εμείς έχουμε αποφασίσει αυτόν τον κύκλο της διαπλοκής να τον κόψουμε!

Αν κάποιος κατέχει νόμιμα την άδεια να εκπέμπει, αν έχει πληρώσει όσα οφείλει στο δημόσιο, αν είναι μία υγιή επιχείρηση τότε δεν έχει κανέναν λόγο να αυτολογοκρίνεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της διαπλοκής στη χώρα.

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και γι’ αυτήν του την ευθύνη θα κριθεί» ανέφερε, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑνΕλ Νίκου Νικολόπουλου, με τη οποία ζητούσε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει τις προθέσεις του απέναντι στους “ολιγάρχες” των μέσων ενημέρωσης και γενικότερα τη διαπλοκή πολιτικής, ενημέρωσης και οικονομικών συμφερόντων.

«Απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν, τούτες τις κρίσιμες ώρες, ένα πολύ σημαντικό έργο με ευθύνη, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους με βάση το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι, ή αν έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν διέπεται από διαθέσεις ρεβανσισμού.

«Ο διοικητής της ΤτΕ θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και για την ευθύνη αυτή θα κριθεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως και για τις υποθέσεις του παρελθόντος «δεν θα κρύψουμε τίποτα». «Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, θα φωτίσει όλες τις πτυχές του, και όπου υπάρχουν ενδείξεις γα μη πολιτικές ευθύνες, πιστεύω πως η Επιτροπή δεν θα διστάσει να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια».

«Έχω μία σαφή λαϊκή εντολή. Όποιος την παραβιάσει θα κριθεί από την ιστορία. Δεν ζητάμε να μας στηρίξουν στη διαπραγμάτευση αυτοί που στήριζαν τα μνημονιακά συμφέροντα. Βεβαίως είμαστε μία κυβέρνηση που για πρώτη φορά έχει πυρήνα την Αριστερά. Είμαστε ανοικτοί σε όλους. Κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για την επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται εν εξελίξει με τους δανειστές.