Επίθεση στη ΝΔ και στο ΚΚΕ, στην πρώτη γιατί «ευθύνεται για την καταστροφή» και στο δεύτερο γιατί «παρεμβάλλει εμπόδια στην προσπάθεια ανόρθωσης», αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την ημέρα της απεργίας, και ήταν η αιτία που ο Γ. Παπανδρέου πήγε καθυστερημένος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οι επιτελείς του πρωθυπουργού ανέλυσαν το πολιτικό σκηνικό με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων και των focus groups που είχαν στα χέρια τους. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που εντόπισαν σε όλες τις έρευνες, ποσοτικές και ποιοτικές, ήταν η πρόθεση του κόσμου για διασπορά της ψήφου.

«Μεγάλοι και μικροί χάνονται στον χυλό της κρίσης», επισήμανε στο «Εθνος» συνομιλητής του Γ. Παπανδρέου. Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε κατά μέτωπο επίθεση στον Α. Σαμαρά (σ.σ. η πόλωση στηρίζει τον δικομματισμό) και ανάδειξη του ρόλου του ΚΚΕ σε θέματα, όπως ο τουρισμός και η απασχόληση στον τριτογενή τομέα της παραγωγής.

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός άρχισε να υλοποιεί το σχέδιο. Σημείωσε πως:

– Η προηγούμενη κυβέρνηση τις χειρότερες πρακτικές τις έκανε κεντρική πολιτική. Από τη διαφθορά μέχρι το ρουσφέτι, τη σπατάλη, την αδιαφάνεια κ.λπ.

 
-Τώρα, ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς, υπόσχεται να φύγουμε από το Μνημόνιο, να φύγουμε από την επιτήρηση. Εμείς αυτό το είπαμε πρώτοι. Αλλά το λέει για να κρύψει ποιος μας έβαλε σε επιτήρηση. Αυτοί μας έβαλαν, και μας έβαλαν δύο φορές στην επιτήρηση.

– Και σήμερα μιλούν χωρίς να έχουν καμία πειστική εναλλακτική πρόταση, αλλά και προσέγγιση στα λάθη τα οποία έχουν κάνει, στις πρακτικές και στις αντιλήψεις τους. Παντού γενικευμένη αντίθεση.

Η επίθεση περνά και στην Αριστερά. Την Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου είχε ρωτήσει τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ: «Μιλάτε για ανεργία. Ξέρετε πόσο κοστίζει σε θέσεις εργασίας ο αποκλεισμός των λιμανιών;». «Σεβαστή η επιλογή σας, να θέλετε να γκρεμίσετε τον καπιταλισμό. Δεν θα τον γκρεμίσετε, όμως, γκρεμίζοντας την Ελλάδα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Από τους στόχους δεν εξαιρείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή του τρόπου με τον οποίο θα πολιτευθούν οι ανανεωτικοί. «Δεν μας εξηγήσατε ποτέ πώς θα αποπληρώναμε τα δάνειά μας στις 19 Μαΐου χωρίς τον μηχανισμό στήριξης. Μήπως έπρεπε να κηρύξουμε στάση πληρωμών;» τόνισε, κοιτώντας τον Α. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου.

Επόμενες κινήσεις

Οι επιτελείς του αναζητούν, πλέον, τις επόμενες κινήσεις. Μια ιδέα που έχει πέσει από καιρό στο τραπέζι είναι να δοθεί εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Υπήρξε έντονος αντίλογος, πως ο πρωθυπουργός θα ταυτιστεί με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά τελικά φαίνεται πως επικρατούν αυτοί που θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να βγαίνει μπροστά.
Μέχρι την τελική έκβαση της διαφωνίας, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει εντοπίσει όλες τις ανοιχτές ημερομηνίες για την αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία σήμερα να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη, καθώς θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τους υπουργούς του να αναδείξουν τα θετικά του Μνημονίου. «Αποτελεί την ανάσα που χρειαζόμασταν για το νέο ξεκίνημα» θα πει χαρακτηριστικά. «Το φθινόπωρο θα φανούν οι πρώτες ηλιαχτίδες» προέβλεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γιάννης Αντύπας