Στις εξελίξεις στη Φραγκφούρτη, ενόψει και των σημερινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικέντρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από το μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζει τώρα η ΕΚΤ για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως προστατευμένες.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ζήτημα των τραπεζών είναι δυστυχώς και πάλι στο επίκεντρο. «Παρότι έχουμε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ανακεφαλαιοποιημένο, που πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία αντοχής, υπό ακραίες συνθήκες, που πέρασαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, εντούτοις υπάρχει και πάλι θέμα. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω του πολιτικού κλίματος», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ικανοποίηση για τη χτεσινή, έστω προσωρινή, απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ σε σχέση με τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και σημείωσε ότι «θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από το μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζει τώρα η ΕΚΤ για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων». «Η Ελλάδα», συνέχισε, «έχει λίγα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, μηδαμινά σε σχέση με τον όγκο των ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση της ΕΚΤ γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις σε σχέση με τα περιβόητα σπρεντς, σε σχέση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων».

«Κι επειδή στόχος μας είναι η επάνοδος στην ομαλότητα, η έξοδος από το μνημόνιο, η επάνοδος στις αγορές, θέλουμε αυτό να υποβοηθηθεί, γιατί το αξίζει η χώρα, ο ελληνικός λαός, το αξίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι που περιμένουν από τη ρευστότητα και τις επενδύσεις να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει», διότι, όπως σημείωσε, μια χώρα πρέπει να είναι είτε φυσιολογικά στις αγορές, είτε σε πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στην τεχνητή παράταση του μνημονίου καθ’ οδόν προς τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό η Ελλάδα να παραμένει όμηρος του μνημονίου λόγω πολιτικής αδυναμίας ή αμηχανίας, αλλά δεν είναι και σωστό η Ελλάδα να μείνει χωρίς θώρακα και ο θώρακας είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως προστατευμένες», γιατί, όπως είπε, υπάρχει κοινοτικό πλαίσιο εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών για την προστασία των καταθέσεων «και στόχος μας είναι, μετέχουμε στην πανευρωπαϊκή συζήτηση, να υπάρξει στο μέλλον και πανευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας των καταθέσεων». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι σημασία έχει, όμως, να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις καταθέσεις, τη ρευστότητα, για να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία και άρα να βοηθήσουμε όλη τη χώρα.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την πορεία του τραπεζικού συστήματος και τη συμβολή του για τη στήριξη και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρχει απόλυτη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, γιατί «αποτελεί τον βασικό πυλώνα για να προχωρήσει μπροστά η οικονομία, η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας μας«.

Ο κ. Κούκος χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη τη σημερινή ημέρα και τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα είναι πολύ καθοριστική προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη της οικονομίας και ως εκ τούτου «περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της γιατί θα συμβάλει, στον βαθμό που είναι θετική, στη στήριξη της οικονομίας της χώρας».