Εμπλουτίζουν τη διπλωματική τους φαρέτρα Ελλάδα και Κύπρος με αιχμή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, παρότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει στην απόφασή του για μερικό άνοιγμα – κατά 3,5%- των Βαρωσίων αψηφώντας τις αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα (18.30) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για να συντονίσουν τις από κοινού ενέργειές τους επιχειρώντας να βάλουν φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και τις επεκτατικές διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο, ενώ θα λάβουν χώρα και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μια ημέρα μετά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο θα τεθούν επί τάπητος στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει παράλληλα το πρωί της Τετάρτης χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ το ίδιο βράδυ θα κηρύξει την έναρξη της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΑΗΕΡΑ, στο πλαίσιο του 99ου συνεδρίου της.

Διεύρυνση συμμαχιών

Αθήνα και Λευκωσία στόχο έχουν να αξιοποιήσουν κάθε συμμαχία ως απάντηση στις απαράδεκτες βλέψεις της Τουρκίας, ενισχύοντας συνεχώς τη θέση τους στη γεωπολιτική σκακιέρα βρίσκοντας modus Vivendi με παίκτες – κλειδιά της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.

Εξαιρετικά σημαντική είναι παράλληλα η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, καθώς καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επαναλαμβάνει δε εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας από την πρώτη στιγμή με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ συνεχής είναι και ο συντονισμός μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.