Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό SBC, ενόψει της απεργίας της 27ης Νοεμβρίου, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχής το επόμενο διάστημα, με τον λαό να γνωρίζει πως η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι η ενδυνάμωση της ενότητάς του και της συμμαχίας του στους τόπους δουλειάς, η οργάνωσή του και η πάλη του με βάση τη γραμμή των ταξικών συνδικάτων και όχι η ανάθεση «σε κάποιους σωτήρες, νεοφώτιστους, παλιούς, άλλους που έχει γνωρίσει, άλλους που θέλει δήθεν να δοκιμάσει».

Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν από πάνω τους τη φοβία και να κατανοήσουν πως η δύναμη βρίσκεται στον καθημερινό αγώνα, είτε απέναντι σε «μια στυγνή εργοδοσία ή απέναντι σε ένα ανάλγητο κράτος, βάρβαρο, εχθρικό».

Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε συνδικαλιστικές δυνάμεις, παρά τις αποφάσεις τους ότι σαμποτάρουν την απεργία, και πρόσθεσε ότι το ίδιο κάνουν και τα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκρίνισε ότι δεν ταυτίζονται τα κυβερνητικά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν δίνεις διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εταίρους της ΕΕ, στο ΔΝΤ και στα μεγάλα funds και θέλεις να κερδίσεις την εύνοιά τους, έτσι ώστε να σε βοηθήσουν ουσιαστικά αύριο να κάτσεις στην καρέκλα της εξουσίας, σημαίνει ότι αυτόματα υποχωρείς συνεχώς σε πιέσεις, γιατί κανείς δεν σου δίνει έτσι απλόχερα».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα έχει βρει με αυτά τα κέντρα» σε μια πορεία ταχύτατη, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Ερωτηθείς αν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «το ΚΚΕ θα είναι στους δρόμους», απάντησε:
«Φυσικά. Από την πρώτη μέρα κιόλας. Αυτό θα το κάναμε και σε περίπτωση που κάποια στιγμή βρισκόταν η εργατική τάξη στην εξουσία και είχε λαϊκή εξουσία – διακυβέρνηση, όπου θα δίναμε και εμείς το παρών μας σε μια τέτοια κυβέρνηση με ένα πραγματικά ριζοσπαστικό, προοδευτικό, ανατρεπτικό πρόγραμμα που θα μας πήγαινε μπροστά. Και τότε το λαό θα τον θέλαμε στους δρόμους».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ουσιαστικά το νέο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους απ’ ο,τι ήταν το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 και για ένα διάστημα αργότερα».

Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αρχικά είχε ριζοσπαστικά συνθήματα, ασχέτως να δεν τα υλοποίησε και ως κυβέρνηση υποχωρούσε, και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί ως αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα, γεγονός «που μας κάνει να σκεφτόμαστε τι έχει να συμβεί αύριο ως κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι «τούτων δοθέντων, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα», ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν οργάνωσε και δεν έδωσε κατεύθυνση πάλης στους ψηφοφόρους της.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν συνέβαινε αυτό, πολλά μέτρα πιθανόν δεν θα περνούσαν ή θα καθυστερούσαν, άρα θα κέρδισε ανάσες ο λαός και θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης κοινωνικής-λαϊκής συμμαχίας, που θα έβαζε ζητήματα ενάντια στα μονοπώλια και σε αυτήν την πολιτική.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, επισήμανε πως «είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα, το σίγουρο είναι ότι θα φέρουν νέα μέτρα ενάντια στον λαό μας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού. «Εμείς λέμε να σκεφτεί ο ελληνικός λαός πολύ καλά αυτά που του λέμε και εφόσον πραγματικά μας εμπιστεύεται και βλέπει ότι λέμε αλήθειες και ότι θα σταθούμε κοντά του και δεν θα υποχωρήσουμε σε πιέσεις και θα παλέψουμε για το δίκιο και το λαϊκό συμφέρον, ως βασικό κριτήριο των ερχόμενων εκλογών να δει την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, γιατί εκεί είναι η λυδία λίθος και όχι ποια κυβέρνηση θα του κατσικωθεί στο σβέρκο» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα γιορτάσει το 2018 όχι μόνο με εκδηλώσεις, αλλά και με μελέτες που απαντούν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων τα επόμενα χρόνια που θα κορυφωθούν το 2018.

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι επικίνδυνες με οξυμένους ανταγωνισμούς και τοπικές συγκρούσεις, αλλά και την ανάπτυξη της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ δεν απέκλεισε και τον κίνδυνο «ενός γενικευμένου πολέμου, είτε περιφερειακού είτε και παγκόσμιου».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε επαγρύπνηση, προετοιμασία και εξαγωγή συμπερασμάτων πως η παραμονή της χώρας «σε λυκοσυμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ», εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί η χώρα και ο λαός σε «τυχοδιωκτικές, πολεμικές ενέργειες ή συγκρούσεις, σε επεμβάσεις που δεν θα είναι ούτε για το συμφέρον της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας. Δεν είναι και για το συμφέρον της Κύπρου».

Τάχθηκε υπέρ του απεγκλωβισμού από τον «θανάσιμο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τη διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας με άλλη εξουσία και προσανατολισμούς ισότιμων και επωφελών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με άλλες χώρες.

Τέλος, ερωτηθείς για το ποδόσφαιρο είπε ότι με μια άλλη εξουσία ο αθλητισμός συνολικά θα απεμπλακεί από επιχειρηματίες, διευκρινίζοντας ότι μιλά για ερασιτεχνικό επίπεδο, πλήρως απαλλαγμένο από τον τζόγο.