Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαιώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινό πλάνο αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα δεν λέει καθαρά στην Τουρκία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ».

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Κύπρου ο Έλληνας υπουργός τονίζει επίσης ότι η κοινή στρατηγική Αθηνών-Λευκωσίας βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, αλλά επισημαίνει πως «θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος». Και πρωτίστως, σημειώνει, «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μορατόριουμ στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση, αν υπάρχει σκέψη για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας- Κύπρου, ο κ. Βενιζέλος απαντά ότι «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός επενδύει πολλά στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο στα θέματα της ενέργειας και του τουρισμού και χαρακτηρίζει «καθοριστικό» τον ρόλο της Αιγύπτου στα ζητήματα της Γάζας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Λιβύης.