Την ανάγκη «να μην επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που την ταλάνισε εδώ και είκοσι χρόνια» επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προτείνοντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας κατ’ αρχάς πως «η περιγραφή των προβλημάτων δεν συνιστά λύση τους», ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως «το πραγματικό θάρρος για να βγάλει κανείς τη χώρα από την κρίση, είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του όταν οικοδομήθηκε το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού και να βάλει πλάτη για το καθεστώς του υπαρκτού ρεαλισμού και πραγματισμού» και για μια οικονομία που θα βασίζεται στις ίδιες της τις δυνάμεις «και όχι σε ανύπαρκτα δάνεια που δεν είναι κανείς διατεθειμένος να χορηγήσει στη χώρα».

«Όταν, στις 9 Αυγούστου του 1992, η Ευρώπη καλούσε σε επείγουσα λήψη θαρραλέων μέτρων και -ειδικότερα για την Ελλάδα – αυστηρή περικοπή κρατικών επιδοτήσεων, ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών για αύξηση του ανταγωνισμού, η αντιπολίτευση ωρυόταν, όπως και σήμερα, και η κυβέρνηση υπέκυπτε. Καταγγέλλοντες και αναβάλλοντες κυβερνούσαν τη χώρα – και έτσι φτάσαμε στο 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε δύο χρόνια πάγωμα μισθών και συντάξεων για να φύγουμε απ’ την κρίση, και αντιμετωπίστηκε με τίτλους του στυλ “ληστεία χωρίς κουκούλα” και “μέτρα-σοκ”. Όλοι λοιπόν, είχαμε ευθύνες: Εμείς οδηγούσαμε τη χώρα προς την κρίση σε ρυθμό βάδην και η Αριστερά έλεγε “τροχάδην!”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Τασούλας, πρότεινε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ως ένα «πρώτο βήμα ομαλότητας» μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε, ο ίδιος προέβλεψε, πως «θα ανασάνει ο τόπος».

Ειδικότερα για τον τομέα του Πολιτισμού, του οποίου προΐσταται, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στα μουσεία, που έχει οδηγήσει και σε αύξηση εισιτηρίων που υπερβαίνει το 50%. Κατά το επόμενο έτος, η διεύρυνση αυτή θα επεκταθεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

«Η επένδυση στον Πολιτισμό, δεν είναι μόνον επένδυση που έχει να κάνει με την πνευματική ανάταση και γνώση, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Ο πολλαπλασιαστής των επενδύσεων στον Πολιτισμό είναι συναρπαστικός» ανέφερε ο υπουργός.