Με το θερμόμετρο να έχει ήδη σκαρφαλώσει στην κορυφή του πολιτικού θερμόμετρου και με τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης να περιστρέφεται γύρω από διαπλεκόμενα συμφέροντα και ονοματολογία, σήμερα το βράδυ αναμένεται να κορυφωθεί η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θεωρείται ούτως ή άλλως ότι είναι εξασφαλισμένη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ουσιαστικά τείνει να μετατραπεί σε αναμέτρηση δυνάμεων και ένα πρώτο κρας τεστ για την προεδρική εκλογή το Μάρτιο του 2015.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση για την απουσία του κατά την έναρξη της συζήτησης λόγω του ταξιδιού του στο Μιλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής, επιστρέφει για να τοποθετηθεί και να διασταυρώσει τα ξίφη του με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί το πρώτο απτό αποτέλεσμα της πολιτικής ανοίγματος για τον επαναπατρισμό στελεχών που έχουν αποχωρήσει από τη Συγγρού, «ο πρωθυπουργός έρχεται στην Ολομέλεια με ένα σημαντικό ψυχολογικό αβαντάζ» αναφέρει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, η οποία πλέον μετρά 155 βουλευτές στην κοινοβουλευτική της δύναμη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, ενώ παράλληλα θα εστιάσει στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και το τέλος της τρόικας.

Από την πλευρά του και ο κ. επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει τη διήμερη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό και θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, αναφορικά με τη διαπλοκή και τις καταγγελίες Δραγασάκη για επιχειρηματίες «πρωθυπουργικούς φίλους» κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι εάν προκληθεί, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα διστάσει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, κάτι το οποίο εξάλλου ξεκίνησε χθες ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Εκτός αυτού, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απορρίψει κατηγορηματικά τα κυοφορούμενα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, όπως αποτυπώθηκαν τελευταία φορά χθες από τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, Σπύρο Λυκούδη και τον «πράσινο» Νίκο Σηφουνάκη.