Την πεποίθηση ότι μετά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα τερματιστούν οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών.

«Προφανώς η αποτελεσματικότητα της ψήφου εμπιστοσύνης κρίνεται από το αν η κυβέρνηση θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι. Πάντως, σε μια πολύ γρήγορη ανάγνωση και χωρίς να προδικάζει κανείς το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας είναι ότι η κυβέρνηση κατ’ αρχήν βγαίνει ενισχυμένη. Παίρνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και αυτό είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα που λέει ότι οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών κλείνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «ΒΗΜΑ FM».

Μιλώντας για την προεδρική εκλογή και τη συσχέτιση με την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «η προεδρική εκλογή έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ψήφο εμπιστοσύνης». «Γιατί τότε, οι βουλευτές θα ψηφίσουν για Πρόεδρο και σήμερα εγκρίνουν, ουσιαστικά, την κυβερνητική πολιτική», εξήγησε. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να το μετατρέψει στο ίδιο ζήτημα, «διότι το δίλημμα που θέτει είναι ένα κατ’ εξοχήν ζήτημα που διαστρεβλώνει το σκοπό των συνταγματικών διατάξεων και γι’ αυτό θα απαντήσουμε σήμερα αρνητικά στις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Ο κ. Βορίδης καλωσόρισε τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο σχολιάζοντας: «Κάθε επιστροφή καλωσορίζω και κάθε ενίσχυση της κυβερνητικής προσπάθειας από ανθρώπους έμπειρους, όπως είναι ο κ. Ρουσόπουλος, με σημαντική πορεία, με διαδρομή που έχει συμβάλλει στο κυβερνητικό έργο. Αποφασίζει πάντοτε ο κυρίαρχος ψηφοφόρος, αλλά θεωρώ ότι πάντοτε θα πρέπει να έχει επιλογές ο ψηφοφόρος και μάλιστα καλές επιλογές, τις καλύτερες δυνατές.»

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι κάθε έρευνα αξιολογείται και λαμβάνεται υπόψη. «Εκείνο, όμως, που είναι χρήσιμο είναι να δούμε τι θα αποφασίσει ο κόσμος όταν γίνουν εκλογές. Και εκλογές, δεν θα γίνουν σύντομα», τόνισε.

Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα, υπογράμμισε, τέλος, πως «έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς, εάν υπάρξει κρούσμα, και νοσοκομεία αναφοράς και έχει διαμορφωθεί χώρος που είναι απολύτως απομονωμένος και έχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Έχουμε αποφασίσει να εκδώσουμε και να προωθήσουμε έντυπα για όσους έρχονται στη χώρα, προκειμένου να μας λένε ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία από πού έρχονται, αν αισθάνονται κάποια αδιαθεσία ή εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό ή και να είναι φορέας. Το επόμενο 10ήμερο θα γίνει και μία άσκηση για την αντιμετώπιση αυτού του περιστατικού και νομίζω ότι έχουμε πάρει έτσι όλα τα αναγκαία μέτρα στην παρούσα φάση, τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει.»