«Εμείς οι νεοδημοκράτες είμαστε υπερήφανοι για αυτό που κάναμε πριν 40 χρόνια και εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Άθως Παλάς», στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής, στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της ΝΔ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε συμβολικά στον ίδιο χώρο όπου τον Απρίλιο του 1977, ο ιδρυτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οργανώσει το προσυνέδριο του κόμματος και τον Μάιο του 1979 έγινε το πρώτο συνέδριο.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του καλωσορίζοντας τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Η εθνική ενότητα και η συμφιλίωση είναι υποχρέωση όλων. Ο πατριωτισμός είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της ιδεολογίας της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε, η χώρα εξέρχεται της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, τερματίζοντας μια πορεία έξι χρόνων ύφεσης, δηλώνοντας ότι γίνεται πραγματικότητα η υπόσχεση της κυβέρνησης για τερματισμό της οικονομικής κρίσης. «Λεφτά υπάρχουν δεν είπαμε ποτέ. Να στηρίξουμε τη χώρα δεν διστάσαμε ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν στηρίζει τίποτα, δεν ψηφίζει τίποτα, κάθε μεταρρύθμιση προσπαθεί να την εμποδίσει με κάθε τρόπο. Προσπαθεί να επαναφέρει όλες τις αναπηρίες που οδήγησαν στην κρίση. Γι’ αυτό δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν μπορεί να γίνει» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι οδηγούν τη χώρα να γονατίσει, όσοι ζητούν δανεικά, δεν την οδηγούν στην ελευθερία αλλά στην υποταγή. Το τζάμπα όλα και οι παροχές από δανεικά τρομάζουν» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλο Μνημόνιο και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά ούτε τα χρήματα από τις δόσεις του σημερινού Μνημονίου, που απομένουν. Όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας είπε ο κ.Σαμαράς, «πήρα μια χειροβομβίδα στα χέρια μου, την κράτησα και την εξουδετέρωσα».

«Με ρωτούν αν κουράστηκα και απαντώ: Το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο όταν το σηκώνει κανείς με χαμόγελο. Τα χειρότερα τα αποτρέψαμε, τα δύσκολα τα περάσαμε, τα καλύτερα έρχονται» είπε ο κ. Σαμαράς. «Με όλους μπορούμε να συνεργαστούμε, ακόμη και με εκείνους που συγκρουστήκαμε στο παρελθόν» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Δεν μονοπωλούμε τη Δημοκρατία, ούτε τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη. Η παράταξη που βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Η Παράταξη προόδου της χώρας και όχι μόνο των κομματικά εκλεκτών, εμείς είμαστε» πρόσθεσε.

«Τις μεγαλύτερες νίκες μπροστά μας ακόμα δεν τις έχουμε δει. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες είναι μπροστά μας» είπε κλείνοντας την ομιλία του.